Prodišimo: Pranayama po doshama

Updated

Što je pravi ključ za balans tijela i uma? Razumijevanje stvarnih potreba vlastitog tijela – kako jesti, kuhati, čistiti i liječiti se – kroz svako godišnje doba.

pranayama, doshe, ayurveda

Vjerojatno znate da bi se vaša prehrana trebala mijenjati u skladu s godišnjim dobima, no prema Ayurvedi, čak bi se i vaša pranayama trebala mijenjati triput godišnje, kaže Larissa Hall Carlson, bivša ravnateljica škole Ayurvede Kripalu. „Za svaku doshu preporučam odabir tehnike disanja koja ima suprotne kvalitete te doshe kako bi se stvorila harmonija i balans.“ Larissa preporučuje pranayamu za svaku doshu ili godišnje doba (vatu za jesen/zimu, pittu za ljeto i kaphu za proljeće).

Pranayama za Vatu – Nadi Shodhana

Vata se sastoji od zraka i etera, vjetra i prostora. Njezine glavne kvalitete su suhoća, hladnoća, svjetlost, hrapavost i mobilnost. Jedna od najboljih tehnika za harmoniziranje i balansiranje vate je naizmjenično disanje kroz nosnice, poznatije kao Nadi Shodhana, koja je i ritmična, umirujuća i prizemljujuća. Nadi Shodhana je odlična ne samo za opuštanje fizičke napetosti, nego i za jasniji um, povećanu mirnoću i smanjenje stresa. Savršena je za užurbanu sezonu blagdana (može se izvoditi svakodnevno tijekom tog razdoblja) ili bilo kada kada se osjećate anksiozno, nervozno, pod stresom, potrošeno ili iscrpljeno.

Kako se izvodi
Udobno se smjestite. Neka vam bude toplo i ugodno, zaogrnite se meditacijskim šalom ili dekom. Izravnajte leđa i zatvorite oči. Desnim placem nježno zatvorite desnu nosnicu. Nježno udahnite kroz lijevu nosnicu. Desnim prstom zatvorite lijevu nosnicu. Podignite palac i izdahnite kroz desnu nosnicu. Udahnite kroz desnu nosnicu, izdahnite kroz lijevu i nastavite u ugodnom ritmu. Disanje bi trebalo biti lagano, nježno, ugodno i opuštajuće. Dišite ovako 5-10 minuta nakon kojih ćete se osjećati preporođeno zahvaljujući ovoj jednostavnoj vježbi disanja za Vatu.

Pranayama za pittu – Sitali

Pitta se sastoji od vatre i vode. Njezine glavne kvalitete su vrućina, masnoća, svjetlost i oštrina. Ohlađujući dah sitali ima suprotne kvalitete kojima hladi i umiruje povećanu Pittu. Sitali dah je najbolje izvoditi tijekom ljetne sezone pitte ili bilo kada kada se osjećate razdraženo, ljuto, frustrirano ili primjećujete probavne smetenje s kiselinom.

pranayama za rashlađivanje

Kako se izvodi
Udobno sjednite da vam leđa budu ravna. Ruke udubno smjestite u krilo, dlanove okrenite prema gore. Zatvorite oči. Kako biste se osvježili udahnite kroz jezik u obliku cjevčice. Zatvorite usta. Vrhom jezika lagano dodirnite nepce. Izdahnite kroz nos. Ponovite udišući kroz uvijeni jezik, izdahnite kroz nos dok vam vrh jezika dodiruje nepce. Uspostavite opušteni, smirujući ritam. Nastavite 1-2 minute dok ne osjetite fizičko i mentalno osvježenje. Primjetite povećanu jasnoću, osvježenje i prostranost u tijelu i umu.

Pranayama za kaphu – Bhastrika

Kapha se sastoji od zemlje i vode. Njezine glavne kvalitete su težina, ljepljivost, hladnoća i masnoća. Dah Bhastrika ima suprotne kvalitete da stimulira, zagrije i podigne povećanu kaphu. Bhastrika pomaže u povećavanju protoka prane kroz energetske kanale u tijelu (nadije). Također pomaže pri uklanjanju povećanih nakupina sluzi u plućima i razbistruje um. Bhastriku je najbolje izvoditi u proljeće ili bilo kada kada se osjećate tromo, letargično, imate blagu začepljenost u dišnim putovima ili ste nemotivirani.

Napomena: ova tehnika disanja se mora izvoditi na prazan želudac. Uz sebe imajte maramice u slučaju da nakupljena sluz izađe. Izbjegavajte ovu pranayamu u trudnoći ili ako imate srčane ili respiratorne probleme.

Kako se izvodi
Udobno se smjestite s ravnom kralježnicom, ruke stavite u krilo. Zatvorite oči. Omekšajte i opustite čeljust i mišiće lica. Udahnite duboko kroz nos dopuštajući rebrima da se šire. Potpuno izdahnite, neka se pluća isprazne. Nastavite s ovom tehnikom disanja tako da jednako traju udasi i izdasi. Leđa držite ravno dok dopuštate da povećana kapha izlazi. Nastavite 15-20 sekundi, a potom se vratite prirodnom disanju. Primjetite toplinu, svjetlost i stimulaciju Bhastrike.

Izvor:www.yogajournal.com