Duboko disanje smiruje jer moždane stanice špijuniraju vaš dah

Updated

Američka studija otkrila je kako duboko disanje uistinu smiruje tako što aktivira neurone u vašem mozgu koji zatim tijelu signaliziraju da je došlo vrijeme za opuštanje. Tim istraživačas Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford i Sveučilišta u Kaliforniji identificirao je 175 moždanih stanica koje špijuniraju dah i mijenjaju stanje uma u skladu s tim.

disanje, dah

 

Tisućama godina učenici joge učili su kako kontrola disanja može donijeti osjećaj smirenosti, dok je opće poznata činjenica da duboko disanje može smanjiti bijes. Ali sve do ovog otkrića nitko zapravo nije znao zašto je tome tako.

Ova studija sugerira kako je raspoloženje moguće mijenjati jednostavnom promjenom načina disanja.

Ako nešto smiruje ili ubrzava vaše disanje, morate to odmah znati. Ovih 175 neurona koji mozgu signaliziraju što se događa imaju kritičnu ulogu u tome.’ – izjavio je dr. Mark Krasnow, profesor biokemije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford.

Neuroni koji disanje povezuju s opuštanjem, pažnjom, uzbuđenjem i anksioznošću nalaze se duboko u moždanom sustavu. Oni osluškuju razlike u zijevanju, uzdisanju, spavanju, smijehu i plaču.

Kada su u eksperimentu kod genetički modificiranih miševa neuroni zaduženi za prepoznavanje uzbuđenosti bili odsutni, pokazalo se da su životinje bile smirenije. Istražitelji su zaključili kako su umjesto reguliranja, neuroni špijunirali disanje i zatim svoj nalaz prenijeli drugoj moždanoj strukturi.

Izvor: telegraph.co.uk
Foto: Unsplash