Nauli kriya – Najbolja vježba za masažu unutarnjih organa

Updated

Često na naslovnicama možete vidjeti natpise poput ‘vanzemaljska joga’, ali to je zapravo nauli kriya koja baš i nema veze sa vanzemaljcima!

Iako zbog načina izvođenja može izgledati kao nešto vanzemaljsko, nauli kriya se zapravo prakticira već tisućama godina.

Što je to kriya?

Kriya je nastala od sanskritske riječi kri što znači raditi nešto, pa je prijevod krije zapravo akcija ili niz položaja, vježbi ili dahova kojima postižemo određeni cilj. Tako je nauli krija nastala od sanskritske riječi nau što znači brod, i li, u prijevodu stegnuti nešto, stisnuti. Ona je tehnika za masažu abdomena koja uključuje unutrašnje organe i mišiće koji se pokreću okomito i sa strane, poput valova.

Nauli krija - Najbolja vježba za masažu unutarnjih organa

Dobrobiti

Nauli krija, snažna vježba za područje abdomena, zahtjeva snagu i fokus. Masaža unutrašnjih organa poput jetre, slezene, mjehura, crijeva, itd. pokreće i pojačava želučanu vatru koja eliminira toksine koji se nakupljaju u našem probavnom traktu.

Ova kriya stimulira i Manipura čakru u kojoj se skladišti prana. Njeno pokretanje donosi brojne dobrobiti poput mentalne jasnoće, ubrzanog metabolizma i osnaženog imuniteta.

Najbolje ju je vježbati ujutro, na prazan želudac ili 5 do 6 sati nakon jela. Čaša tople vode i limuna ujutro može smiriti želudac prije prakse.

Upozorenja i kontraindikacije

Iako nauli kriyu može prakticirati bilo tko tko je spreman učiti, najbolje je ipak prvo potražiti savjet iskusnog jogija koji će vas znati usmjeriti i voditi, a sve s ciljem da ne povrijedite unutrašnje organe.

Kada ne raditi nauli kriyu? Ukoliko imate problema sa hipertenzijom, srčane probleme, bruh, čir ili bilo koji drugi probavni problem. Praksa nije preporučljiva ni trudnicama u bilo kojem mjesecu. A ukoliko osjetite bilo kakvu bol ili nelagodu, odmah stanite, poštujete svoje tijelo i ništa ne forsirajte.

Priprema

Preporučljivo je da prije nego se upustite u ovu praksu budete dobro upoznati s bandhama – jalandharom i uddiyanom.

Postoji nekoliko vrsta nauli kriye, a to su:

1. vama nauli – kontrakcija samo lijeve strane abdomena

2. daksina nauli – kontrakcija samo desne strane abdomena

3. madhyana nauli – kontrakcija obje strane abdomena

Kako se izvodi?

1. Započnite u tadasani sa nogama u širini kukova ili više.

2. Savinite koljena i lagano se nagnite naprijed na kukove.

3. Neka ruke ostanu ravne, a položite ih iznad koljena, a prste raširite.

4. Bradu povucite prema prsima, na ključnu kost.

5. Udahnite i brzo izdahnite kako bi sav zrak izbacili iz pluća. Zadržite dah nakon izdaha, uključite uddiyana bandu, lagano pritisnite i izolirajte ravne abdomenalne mišiće i zadržite 5-10 sekundi.

6. Opustite mišiće i polako udahnite.

7. Ponovite do 6 puta sa svake strane.

Nakon toga, odmorite i nemojte ponavljati praksu do idućeg dana. Najbolje je da se trbuh pripremi za ovo.

Izvor: doyouyoga.com
Foto: Pinterest