Tadasana ili položaj planine

Updated

Tadasana je naziv koji dolazi iz sanskrta, a tada znači planina. Također se zove i Samasthitih, a naziv se sastoji od dvije riječi: sama što znači uspravan i sthiti koja se prevodi kao držanje, stav. Tadasana je početan položaj za skoro sve stojeće asane i njezina uloga je pripremiti tijelo i um za asanu koja slijedi.

Osim kao početan položaj, Tadasana se može izvoditi i samostalno kao položaj za meditaciju ili onaj u kojem se odmaramo.

Tadasana ili poza planina

Izvođenje:

  1. Stanite uspravno i položite stopala tako da se korijeni nožnih palca dodiruju. Pete bi trebale biti što bliže jedna drugoj. Zatim raširite nožne prste i podignite svodove stopala. Zaljuljajte se blago naprijed i nazad dok ne postignete ravnomjernu raspoređenost težine tijela na stopala.
  1. Lagano savinite koljena i ponovno ih izravnajte. To će vam pomoći da opustite zglobove. Pobrinite se da su koljena i kukovi u ravnini s vašim gležnjevima.
  1. Lopatice su okrenute prema natrag, ali ne dodiruju se. Ruke izravnajte i spustite ih prema dolje s izduženim prstima. Dopustite da se vaši dlanovi lagano okrenu prema van.
  2. Udahnite i podignite se iz struka, a vrh glave vucite prema stropu tako da je kralježnica duga i ravna. Brada je paralelna s podom.
  3. Izdahnite i spustite ramena dolje te otvorite grudni koš. Vrat neka bude mekan, a pogled usmjerite u daljinu (pogled neka bude mekan i fokusiran na jednu točku) ili zatvorite oči.
  4. Udahnite i izdahnite 4-8 puta.

Benefiti:

Kontraindikacije:

Nemojte vježbati ukoliko imate tegobe ili stanja poput:

Varijacije:

Koristite joga blok. Ukoliko ste početnik u jogi, mogli biste imati poteškoća s poravnavanjem tijela u ovoj poziciji. Stavite blok između bedara iznad koljena. Pritisnite noge u blok kako biste osjetili da su se mišići aktivirali. Zakrenite bedra prema unutra, pritiskajući blok. Blok može biti od pomoći ako imate ravna stopala ili osjećate druge nelagode u nogama, koljenima ili stopalima. Također će vam osigurati veću stabilnost i pomoći vam da zakrenete noge u pravilno poravnanje za ovaj položaj.

varijacije tadasana

Naslonite leđa uza zid. Pazite da vam i pete dodiruju zid. Pritisnite ramena i stražnjicu uz zid. Donja leđa neće dodirnuti zid jer će ovo područje biti blago zakrivljeno. Također pazite da držite glavu dalje od zida. Ne zaboravite produžiti vrat i povući glavu od ramena.

Foto: yogajournal.com