Ljeto u božanstvenim mirisima i okusima kokosa

Updated

Dok provodite godišnji odmor uz šum valova i morski zrak ispunjen mirisom kokosa iz vaše omiljene kreme za sunčanje, znajte da niste pogriješili u ovom izboru jer kokos osim što božanstveno miriše, ima podjednako toliko dobra svojstva i svekoliku primjenu u kozmetici i kulinarstvu. Dapače, postoji izreka kako na kožu ne bi trebali stavljati ništa što se ne možemo pojesti!

Mnoge studije pokazale su da kokosovo ulje daje povoljne rezultate kod oštećenja kose, suhe kože, kao i kod zaštite od sunca. Nerafinirano kokosovo ulje pokazalo se kao savršen preparat prilikom masaže, njege kose, hidratantnog pilinga, čišćenja lica, skidanja šminke pa i kao krema za brijanje. Odlična je zamjena za maslac u kulinarstvu te vrlo često korišten dodatak u smoothijima.

Njegova glavna karakteristika je iznimno stabilna molekularna struktura koja se niti uslijed višestrukog zagrijavanja ne mijenja. To je ujedno i jedna od najvećih prednosti kokosovog ulja, može se višestruko koristiti kako se u njemu ne stvaraju štetne i otrovne tvari. Također, tijekom kuhanja i pečenja u kokosovom ulju se ne stvaraju slobodni radikali koji oštećuju stanice, kao kod ostalih ulja za pečenje, te ne sadrži trans-masti koje uzrokuju aterosklerozu; općenito jača imunitet, hranjivo je i lako se pretvara u energiju, a da pri tom ne deblja. Zanimljivo je da je ispod 25 Celzijevih stupnjeva gusto i bijelo poput masti, dok je iznad te temperature prozirno ulje.

Druga zanimljiva karakteristika ove božanstvene supstance je njegovo antibakterijsko, antivirusno djelovanje pa se stoga koristi u kozmetičke svrhe jer osim toga njeguje tijelo i kožu, usporava starenje, štiti od štetnih UV zračenja, trajno hidratizira i brzo se apsorbira. U mogućnosti je izliječiti čitav niz bolesti kao što su bolesti srca, karcinom, pretilost pa čak i HIV, te je trenutni svjetski hit.

Ljeto u božanstvenim mirisma i okusima kokosa

U borbi protiv mnogih bolesti

Iako su se mnoge druge namirnice još davno počele uvoziti sa dalekog Istoka te je njihova ljekovitost potvrđena od strane moderne medicine, kokosovo ulje je dugo vremena bilo pod povećalom sumnje. Razlog tome je bio prevelik i neobičan sadržaj masnih kiselina, budući da se iste obično dovode u vezu sa bolestima srca i krvnih žila. Upravo zbog velikog udjela zasićenih masti (udio iznosi oko 90 %), kokosovo ulje na sobnoj temperaturi nalazimo u krutom stanju. Ipak u novije vrijeme pokazalo se kako sve zasićene masti nemaju isti, odnosno štetan učinak na ljudski organizam, već da neke od njih kao što su one kod kokosovog ulja, imaju čak i pozitivan učinak.

Iako 90% sastava kokosovog ulja čine navedene zasićene masne kiseline, glavninu odnosno 50% ovih kiselina čini 12-ugljična laurinska kiselina.  Sudeći prema mnogim ispitivanjima i testiranjima izvršenim na kokosovom ulju, možemo reći da je upravo laurinska kiselina odgovorna za njegovu ljekovitost. Laurinska kiselina se zapravo u dodiru sa našim tijelom pretvara u monolaurin, spoj koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Jedan od primjera njegove primjene možemo se pronaći u bolnici San Lazaro u Manilli, gdje je kod HIV pozitivnih pacijenata utvrđeno da laurinska kiselina smanjuje broj virusa.

Za ljepotu i njegu kose

Osim činjenice da kokosovo ulje za razliku od nekih drugih ulja prodire mnogo dublje u kosu te je dubinski regenerira, ono zbog sadržaja masnih kiselina i njihovih antibakterijskih, antivirusnih, antioksidativnih i antifungalnih svojstava uvelike doprinosi zdravlju vaše kose. Zbog antimikrobnih svojstava, kokosovo ulje može uvelike pomoći i kod infekcije vlasišta, prilikom uklanjanja prhuti, kao i kod uši koje napadaju kosu i vlasište.

Njega kože

Djevičansko kokosovo ulje poboljšava hidrataciju kože i smanjuje gubitak vlage kod kože koja je već suha. Mnoge studije na osobama sa suhom kožom pokazale su da kokosovo ulje može poboljšati lipidni sadržaj vlage u koži te stoga može zamijieniti i skupe losione za tijelo.                                                                                                                            Kokosovo ulje može poslužiti i kao krema za brijanje. Bez obzira koji dio tijela brijemo, nakon upotrebe kokosovog ulja, koža će biti glatka, sjajna i hidratizirana. Osim što umiruje nadraženost kože, ne zaboravimo da kokosovo ulje ima i antibakterijsko djelovanje.

U ljetnim danima ono može poslužiti kao dobra zaštita za kožu od jakog sunca budući da posjeduje zaštitni faktor 4 te se smatra da blokira oko 20% ultraljubičastih zraka. Dodatno, obiluje prirodnim vitaminom E protiv starenja. Ipak, osobama sa svijetlijom i osjetljivijom kožom, kokosovo ulje može biti preteško pa će radije izabrati maslinovo, bademovo, ulje jojobe, shea maslac i slično.

Ostale zanimljivosti

Osim što uklanja loš zadah, kokosovo ulje poboljšava zdravlje desni i može ubiti loše bakterije pa se stoga koristi i za ispiranje usta i usne šupljine.

Samo dvije jušne žlice dnevno kokosovog ulja djeluju na naš organizam:

Kao i kod ostalih biljnih ulja, hladnoprešan i neprerađeno organsko ulje smatra se najkvalitetnijim. Međutim, bez obzira što se prilikom prerade gubi veliki broj hranjivih tvari, masne kiseline srednjeg lanca kod kokosovog ulja ostaju nepromijenjene. Stoga se smatra da rafinirano kokosovo ulje ne gubi previše na kvaliteti. No, kao i u svemu tako i kod kokosovog ulja radije birajte provjerenu zdraviju varijantu te uživajte maksimalno u njegovim boženstvenim mirisima i okusima.

Saznajte i Koliko biste kokosovog ulja zapravo trebali konzumirati?

Autor članka: Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira, www.dep.life
Foto: unsplash.com