Neodoljiva kombinacija: Kokosovo ulje i ljeto

Updated

Kokosovo ulje (Cocos nucifera) odličan je izbor za ljetne dane jer hladi organizam i brzo se upija u kožu pa ga možete koristiti za njegu lica, tijela i kose, za masažu ili u kombinaciji sa eteričnim uljima paprene metvice (Mentha piperita) i limunske trave (Cymbopogon flexuosus) koja imaju rashlađujuća svojstva.

upload.wikimedia.org

Postupak dobivanja i sastav kokosovog ulja

Kokosovo ulje dobiva se iz bijelog unutrašnjeg dijela ploda kokosovih oraha koji rastu na kokosovoj palmi koje se danas uzgajaju u tropskim područjima. Unutrašnjost kokosovog oraha se usitnjava i miješa s vodom, pa se u vremenu od 24 sata prirodnim putem kokosovo mlijeko izdvoji na površini i nakon toga sakuplja. To je tradicionalni način dobivanja djevičanskog ili nerafiniranog kokosovog ulja. Rafinirano kokosovo ulje dobiva se kemijskim postupcima. Nerafinirano ulje (hladno prešano) je najkvalitetnije jer ne prolazi kroz proces rafiniranja i ne gubi svoja ljekovita svojstva. Preporučujem da uvijek koristite hladno prešano i nerafinirano ulje kokosa.

Kokosovo ulje sastoji se od zasićenih masnih kiselina: palmitinske, stearinske, laurinske i miristinske kiseline, mononezasićene oleinske kiseline i polinezasićene linolenske kiseline. One brzo i lako prodiru u kožu i kosu.

Na sobnoj temperaturi je u krutom stanju, gusto i bijelo poput masti a iznad 25 stupnjeva Celzijevih se topi. Čuvamo ga na sobnoj temperaturi, ne u hladnjaku.

Primjena kokosovog ulja u kuhinji

Kokosovo ulje se koristi u pri pečenju kao bilo koje drugu biljno ulje, pri pečenju kolača umjesto maslaca i margarina, dodaje se u Smoothie i voćne salate.

Sami vrlo lako možete napraviti svoju zdravu čokoladu s kokosovim uljem po ovim jednostavnim receptima.

3021878803_301a35f6ae_z

Kokosovo ulje i zdravlje

Kokosovo ulje jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, djeluje protiv virusa, bakterija, pomaže pri apsorpciji minerala u tijelu, povoljno djeluje na rad štitnjače i endokrinog sustava.

Svoju probavu možete poboljšati oralnim uzimanjem 1 male žličice kokosovog ulja tri puta dnevno dok problemi s probavom potpuno nestanu.

Upotreba kokosovog ulja u kozmetici

httpblog.fairwaymarket.com

Foto: Flickr