Koliko biste kokosovog ulja zapravo trebali konzumirati?

Updated

Popularnost konzumiranja kokosovog ulja je na vrhuncu, budući da toliko zdravih recepata sadrži kokosovo ulje, bilo da je riječ o kuhanju, pečenju ili pripravljanju kave.

Ali koliko je previše?

Uvijek kažem ‘Mast je tamo gdje jest’, naročito ukoliko je smanjenje tjelesne mase vaš cilj‘, kaže Caroly Brown, registrirana dijetetičarka.

Preporučujem jednu do dvije jušne žlice zdrave masnoće uz svaki obrok. Ukoliko u jednom ili dva obroka upotrebite kokosovo ulje, odlično!’, kaže Jessica Cording, druga registrirana dijetetičara koja je imala pacijente koji su se preporodili otkako na dnevnoj bazi koriste do 5 jušnih žlica kokosovog ulja.

Što je sa svim tim zasićenim masnim kiselinama?

Gotovo sva mast u kokosovom ulju je zasićena, a jedna jušna žlica sadrži 14 grama što, prema American Heart Association, pokriva preporučenu ukupnu dnevnu količinu. Međutim dr. Frank Lipman ističe da je riječ o dobrim zasićenim masnim kiselinama. ‘Kokosovo uje je dobra zasićena mast koja ima pozitivan metabolički učinak’, kaže.

Istraživanje je pokazalo da se specifične vrste zasićenih masnih kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju, srednjolančani triglicidi (SLT), metaboliziraju drugačije od ostalih zasićenih masnih kiselina upravo zbog razlike u njihovoj strukturi’, objašnjava Jessica. ‘Pokazano je da SLT-i odlaze iz probavog trakta izravno u jetru gdje se pretvaraju u ketone, koji se mogu iskoristiti za energiju. Ketoni su istraživani zbog svog terapeutskog učinka kod moždanih oštećenja, te ketonske dijete (koja sadrži veliku količinu masti, a nisku količinu ugljikohidrata i bjelančevina) koja se već dugo koristi pri liječenju epilepsije otporne na lijekove, i odnedavno, je pokazano da igraju ulogu u obuzdavanju simptoma Alzheimerov i Parkinsonove bolesti, Amiotropske lateralne skleroze i mnogih drugih neuroloških stanja.’ Kod tih stanja će vam Jessica propisati dijetu bogatu kokosovim uljem kako bi imali koristi od njegovih terapeutskih učinaka. ‘Ljudima koje više zanima opće stanje, sklonija sam im preporučiti više od dvije jušne žlice kokosovog ulja dnevno.’

Sve te srednjolančane masne kiseline također omogućuju da se kokosovo ulje odmah preradi u jetri i pretvori u energiju, drugim riječima, ova masnoća vas neće učiniti debljima (i studije pokazuju da vam može pomoći da izgorite mast). Ono je jedini izvor laurične kiseline u hrani, koja se još nalazi u majčinom mlijeku, a čuvena je po svojim antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima.

Ima li čega lošega u njemu?

U nedavnom razgovoru s mindbodygreen, osnivač lanca Whole Food Market John Mackey je iskazao nesklonost prema uljima, uključujući i kokosovo ulje. ‘Način na koji ja pokušavam objasniti ljudima ulje: Što je šećer? Uzmete cjelovitu namirnicu i samo izvadite ugljikohidrate. Ista stvar je i s uljem – uzmete cjelovitu namirnicu i samo izvadite mast’, kaže on. ‘Ljudi su tako spremni osuditi šećer, ali ne i ulje koje je pak čista masnoća. Također tvrdim da je ulje manje zdravo od šećera. Niti jedno od njih nema nikakvih nutrijenata – ako ih promatrate, oni su lišeni minerala i fitonutrijenata. Ulje ima dva puta više kalorija od šećera, tako da dobivate dvostruko više kalorija bez ikakvih nutrijenata ili kakve koristi.’

Dr. Will Cole, praktičar funkcionalne medicine se ne slaže. ‘Iako je odabir cjelovith namirnica dobar način života, od zdravih ulja ima mnogo koristi. Kokosovo ulje ima korisne SLT masti koje naš mozak voli, povećavanjem kognitivne funkcije. Ulje avokada je dobar izvor luteina, karatenoida koji održava naše oči zdravima. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato polifenolima i vitaminima E i K topivima u masti. Ghee maslac je dobar izvor vitamina A, D  i K2 topivima u masti. Pokazalo se da ova ulja smanjuju oboljenja i poboljašaju lipidnu skalu.’

Dr. Sara Gottfried, specijalistica za hormone, se djelomično slaže s Mackeyem. ‘Prerađeni šećer ima potpuno drugačiji učinak na tijelo u odnosu na ulje, pogotovo na hormon inzulin, kaže ona. „Ukoliko Mackey pokušava reći da biramo konzumirati ulje u čim manje prerađenom obliku, kao što je konzumiranje namirnica poput avokada, kokosa, makademijskog oraha i maslina, onda se ja slažem s tim dijelom. Ja sam obožavateljica cjelovite hrane. Nastojim dobiti svoje nutrijente iz namirnica koje se lako dobivaju, tj. uz minimalnu obradu uključujući i izdvajanje ulja.’ S time na umu, ona smatra da je kokosovo ulje zdravo, ali samo za neke ljude.

Smatram da je kokosovo ulje zdrava namirnica za neke ljude sa specifičnim genima, objašnjava ona. ‘Na primjer, ukoliko imate ApoE4 gen, gen koji je povezan s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti i srčanih oboljenja, ne bi bilo najpametnije dodavanje jušnih žlica ulja svojoj kavi.’

Prema osnivaču Bulletproof dijete (i zagovaratelja dobre masti) Dave Aspreyju, postoji jedna situacija u kojoj biste trebali izbjegavati kokosovo ulje. ‘Ukoliko ne jedete povrće’, kaže on, ‘kokosovo ulje je loše za vas. Kokosovo ulje će sprovesti loše bakterije iz crijeva u krvotok. Jušna žlica ili dvije kokosovog ulja je izvrsna- ukoliko jedete puno povrća, bit ćete u redu. Međutim, ukoliko ga jedete uz cjelovite žitarice, ili šećer, vjerojatno će imati negativan učinak na vaše tijelo.’

Možete li unijeti previše kokosovog ulja?

Ukratko – da. ‘Čak i dobrih stvari, možete unijeti previše. Previše kokosovog ulja ili bilo kojeg izvor mast,  može imati negativan učinak na probavni trakt. Trebali bismo konzumirati količinu koja odgovara našim tijelima s obzirom na stanje našeg probavnog sustava i žuči te naše gene’, kaže Dr. Cole.

Dr. Gottfried upotrebljava kokosovo ulje prilikom kuhanja (obožava njegovu stabilnost na visokim temperaturama), ali ne dodaje ga drugdje.

Carolyn se slaže. ‘Također obožavam raznolikost, tako da ću upotrijebiti najviše dvije ili tri jušne žlice dnevno.’

Pripremila: Melani Max
Izvor: mindbodygreen.com
Foto: pixabay.com