Zašto bi trebali piti vodu iz bakrenog vrča?

Updated

Ajurveda navodi važnost konzumacije vode iz bakrenog vrča zbog regulacije energije dosha u tijelu, vate, pitte i kaphe. Istraživanja su pokazala da voda koja je odstajala u bakrenom vrču preko noći (najmanje osam sati) poprima zdravstvene benefite bakra. Bakar je potreban našem tijelu jer regulira rast, rad enzima, poboljšava rad vezivnog tkiva i omogućava efikasno korištenje željeza. Možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje pijući vodu iz bakrenog vrča.

Pomaže gubitku kilograma

Ukoliko ste umorni od brojnih dijeta pokušajte redovno piti vodu iz bakrenog vrča. Bakar pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava, te brzo i efikasno uklanja masnoće.

Sprječava preuranjeno starenje

Bakar je snažan antioksidans koji štiti stanične membrane uz pomoć enzima od slobodnih radikala. Također usporava starenja sprječavajući nastanak bora i pomaže obnovi stanica poticanjem regeneracije kože.

Ubrzava zacjeljivanje rana

Bakar pomaže pri bržem zacjeljivanju rana jer ima protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva te pomaže pri obnovi kože. Bakar može i ojačati vaš imunološki sustav i iscijeliti vas iznutra uklanjajući različite infekcije, posebno u trbuhu.

Stimulira rad štitnjače

Mnogi pacijenti koji pate od problema sa štitnom žlijezdom nemaju dovoljno bakra u krvi. Bakar je vrlo važan mineral koji regulira rad štitnjače. Iako ga uglavnom koriste ljudi koji imaju povećane hormone štitnjače, mogu ga koristiti i oni sa deficitom hormona štitnjače. Redovito konzumiranje vode iz bakrenog vrča održava zdravlje štitne žlijezde.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Slobodni radikali imaju veliku ulogu u razvoju stanica raka. Snažna antioksidantna svojstva bakra mogu eliminirati te radikale i suzbiti njihove negativne utjecaje. Iako još nije znanstveno dokazano, vjeruje se da određena svojstva bakra imaju antikancerogena svojstva.

Zašto bi trebali piti vodu iz bakrenog vrča?

Upravlja proizvodnjom melanina

Bakar ima ključnu ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta koji daje boju očima, koži i kosi. Melanin štiti kožu od štetnog utjecaja sunca i pomaže pri bržem zacijeljivanju rana. Jedan od razloga pojave sijedih vlasi i depigmentacije kože mogao bi biti u nedostatku bakra. Nedostatak bakra je i razlog zašto se mijenja boja očiju u starosti.

Sprječava nastanak anemije

Jedna od značajnih uloga bakra je i što pomaže pri apsorbciji željeza. Tijelo postaje anemično kada imamo manjak željeza u krvi uzorkujući da se osjećamo umorno, imamo bolove u mišićima, slabost i probavne probleme. Bakar je nužan ne samo za razvoj i regeneraciju stanica nego omogućava i potrebnu razinu željeza u krvi. Pomaže da se apsorbira željezo iz crijevnog trakta i iz organa poput jetre i otpušta u krv.

Uklanja probavne smetnje

Bakar regulira kontrakciju i relaksaciju trbuha omogućujući lagan prolaz hrane u probavnom trkatu te eliminirajući smetnje poput kiseline i plinova. Pomaže ukloniti štetne bakterije iz probavnog sustava štiteći trbuh od upala, infekcija i čireva.

Održava srce zdravim

Istraživanja su pokazala da bakar održava zdravo srce i krvni tlak. Regulira razinu kolesterola i triglicerida te širi krvne žile za bolju cirkulaciju. Također, bakar sprječava stvaranje plaka na arterijama koji je vodeći uzork srčanih bolesti.

Regulira funkcioniranje mozga

Naši neuroni imaju vanjske ovojnice koje se zovu mijelinske ovojnice i koje pomažu pri prijenosu signala od jednog do drugog neurona. Bakar pomaže pri sintetizaciji fosfolipida koji su nužni za formiranje mijelinske ovojnice. Stoga, bakar može pomoći pri funkcioniranju mozga tako da ubrzava i povećava efikasnost prijenosa signala. Poznato je da sprječava i moždane udare jer ima antikonvulzivna svojstva.

Smanjuje artritis

Bakar ima snažna protuupalna svojstva što znači da može umanjiti artritis i reumatoidni artritis. Također, pomaže u ojačavanju kosti i imunološkog sustava što je nužno za prevenciju artritisa i ostalih bolova u tijelu. Konzumacija vode iz bakrenog vrča smanjuje artritis i ostale bolove u zglobovima.

Prije konzumacije vode iz bakrenog vrča savjetujemo da razgovarate sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama.

Izvor: curejoy.com

Foto: astroulagam.com.my