Dvodnevna radionica: Dhyana – jogijska meditacija

Updated

Dhyana – jogijska meditacija ime je radionice koja će se održati u subotu, 27. svibnja i nedjelju, 28. svibnja te kroz koju će vas voditi dugogodišnji proučavatelj i praktikant joge Domagoj Orlić.

radionica

Meditacija je vrlo kompleksna i delikatna tema te vrlo intrigantna praksa svjesnog i savjesnog suočavanja sa samim sobom i svijetom u kojemu živimo, a glavna svrha joj je, najopćenitije iskazano, sustavno razvijanje sabranosti potrebne za što točnije sagledavanje dinamične naravi zbiljnosti radi što kvalitetnijeg i kreativnijeg življenja punine naše ljudskosti.

Brojne i različite jogijske tradicije u Indiji razvijale su stoljećima svoje tehnike i metode meditacije, a meditacijska praksa kakva je opisana u  jednom od najvažnijih tekstova iz duge povijesti joge, u Patanjalijevim Yoga-sutrama, jedan je od najjasnijih i najsustavnije razrađenih oblika zadubljujuće meditacije koja se intenzivira u tri kontinuirane faze produbljivanja usredotočenosti (dharana), zadubljenosti (dhyana) i sabranosti (samadhi), a koja pak kulminira jasnom sviješću o vlastitoj duhovnoj naravi (kaivalya).

Posebna pozornost posvetit će se adekvatnoj pripremi tijela za dugotrajno sjedenje u nekoj meditacijskoj poziciji prekriženih nogu, adekvatnoj pripremi daha kao baze za sustavno razvijanje sabrane svijesti te adekvatnoj pripremi uma kroz duboko opuštanje i prije i poslije samog čina meditacije. Naglasak će biti na personaliziranju različitih metoda jogijske meditacije te na razvijanju prisnosti sa samim sobom i uživanju u spontanosti kao glavnom usmjerenju i cilju meditacije.

Prva radionica, subota od 15 do 20 sati:
Definicija dhyane; tipovi i vrste te smisao i svrha meditacije; klasična jogijska meditacija kako je opisana u Patanjalijevim Yoga-sutrama; stupnjevi meditacije i jogijska sprega (samyama) triju faza razvijanja sabranog uma (dharana, dhyana i samadhi).

Druga radionica, od 10 do 15 sati:
Mjesto i važnost meditacije u klasičnoj Patanjalijevoj ashtanga-jogi; oblici meditacije razvijeni u tantričkoj hatha-jogi i drugim oblicima tantričke prakse; metode razvijanja i personaliziranja osobne meditacijske prakse utemeljene na kvalitetnoj, dobro prilagođenoj i cjelovitoj praksi joge.

Polaznici će naučiti:

  1. adekvatnu opću pripremu za meditaciju kroz postavljanje života na čvrstu moralnu osnovu (yama) i razvijanje ispravnog odnosa prema sebi (niyama)
  1. adekvatnu neposrednu psihofizičku pripremu za meditaciju kroz primjerenu praksu joge, osobito razvijanje tjelesne čvrstine kroz vježbanje jogijskih stavova (asana), uravnoteženog daha kroz jogijske vježbe disanja (pranayama) i nadzora nad osjetilima (pratyahara)
  1. različite oblike jogijske meditacije s obzirom na potrebe svakog praktikanta, s posebnim naglaskom na usporavanje struje svijesti, pražnjenje uma od cjelokupnog mentalnog sadržaja, osjećanje vlastitog Srca u nutrini i stjecanje duhovnog uvida u narav ljudskosti, odnosno razvijanje osobnog iskustva meditacije
  1. integriranje uvida dobivenih meditacijom u svakodnevni život i međuljudske odnose praktikanta

Na kraju obje radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati cjelovitu praksu joge u trajanju od sat i pol s posebnim naglaskom na meditaciju kao glavnu svrhu prakse joge.

Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u meditaciji ili jogi, kako bi prisustvovali radionici. Dobrodošli su svi!

Preporučena donacija iznosi 100 kuna po radionici. Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]. Radionica se održava na adresi Radnicka cesta 20a, stan 34, 2. kat, Zagreb.

Foto: Domagoj Orlić