Uvod u jogijsku meditaciju

Updated

U nedjelju, 9. travnja održat će se radionica ‘Uvod u jogijsku meditaciju’ u Yoga Plejs studiju koju će voditi Domagoj Orlić, dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge.

Tijekom trosatne radionice voditelj će objasniti osnovne zamisli jogijske meditacije te ukazati na važnost dobre pripreme za meditaciju, koja zapravo podrazumijeva kvalitetno prakticiranje cjeline joge, odnosno izgradnje adekvatne etičke baze (yama), ispravnog odnosa prema sebi (niyama), tjelesne čvrstine (asana), uravnoteženog daha (pranayama) i nadzora nad osjetilima (pratyahara), te na važnost primjerene integracije uvida dobivenih meditacijom u svakodnevni život i međuljudske odnose praktikanta.

meditacija

Meditacija je vrlo kompleksna i delikatna tema te vrlo intrigantna praksa svjesnog i savjesnog suočavanja sa samim sobom i svijetom u kojemu živimo, a glavna svrha joj je, najopćenitije iskazano, sustavno razvijanje sabranosti potrebne za što točnije sagledavanje dinamične naravi zbiljnosti radi što kvalitetnijeg i kreativnijeg življenja punine naše ljudskosti.   

Brojne i različite jogijske tradicije u Indiji razvijale su stoljećima svoje tehnike i metode meditacije, a meditacijska praksa kakva je opisana u  jednom od najvažnijih tekstova iz duge povijesti Yoge, u Patanjalijevim Yoga-sutrama, jedan je od najjasnijih i najsustavnije razrađenih oblika zadubljujuće meditacije koja se intenzivira u tri kontinuirane faze produbljivanja usredotočenosti (dharana), zadubljenosti (dhyana) i sabranosti (samadhi), a koja pak kulminira jasnom sviješću o vlastitoj duhovnoj naravi (kaivalya).

Dakle, radionica je koncipirana tako da će započeti razgovorom o dosadašnjim iskustvima u meditaciji i motivima sudionika za početak/nastavak istraživanja meditacije, nastavit će se objašnjenjem temeljnih ideja i tehnika meditacije, a svoj vrhunac doseći će cjelovitom praksom joge čija kruna će biti usporavanje struje svijesti, pražnjenje uma od cjelokupnog mentalnog sadržaja, osjećanje vlastitog Srca u nutrini i stjecanje duhovnog uvida u narav ljudskosti, odnosno osobno iskustvo meditacije.

Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u meditaciji ili jogi. Preporučena donacija je 100 kuna, a prijaviti se možete na mail: [email protected]. Radionica traje od 10 do 13 sati!

O voditelju:

Domagoj Orlić (rođen 1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Objavio je nekoliko knjiga o jogi, a uskoro mu izlazi nova knjiga, Ilustrirani leksikon joge, u izdanju Mozaik knjige. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj Yoge, edukator, pisac i prevoditelj.