Urdhva Mukha Svanasana

Updated

Urdhva Mukha Svanasana sljedeća je asana koju izvodimo tijekom jogijskog izazova!

urdhva = gore, mukha = lice, svana = pas

02 urdhvaMukha

‘Pas okrenut licem prema gore’ ili jednostavnije ‘Pas prema gore’ asana je koju volimo na brzinu proći u našim vinyasama – prijelazima između asana. Ova je asana od izuzetne važnosti, jer je često radimo (samo u prvim Pozdravima Suncu ponovimo je 20-ak puta!) i baš bismo joj zbog toga trebali pokloniti više pozornosti.

Psa prema gore je zaklon – asana koja otvara prsni koš i područje srčane i grlene čakre. No, budući da je izvodimo uz samo jedan udah i rijetko kad zadržavamo, često je napravimo na brzinu i zato je radimo pogrešno:  umjesto da u njoj otvaramo srce, mi je ‘izvlačimo’ iz donjih leđa. Uz to, ako smo stisnuli mišiće stražnjice ili popularne gluteuse maximuse, dodatno ćemo opteretiti lumbalni dio leđa i umjesto otvaranja srca, što je njezin primarni zadatak, zapravo ćemo gnjaviti donja leđa.

Ova se asana obavezno izvodi uz udah, kako bismo mogli još više otvoriti prsni koš. Upute za izvođenje:

  1. dlanovi su cijelom površinom čvrsto stisnuti o podlogu
  2. stopala (ristovi) su pritisnuti o pod, što aktivira cijele noge
  3. pete su paralelne (pazite da ih ne izvrćete prema van)
  4. gluteusi su opušteni
  5. otvaramo prsni koš, rotirajući lopatice i podižući lopaticama prsa dijagonalno prema gore
  6. transversus abdominisi se svjesno kontrahiraju i pokret usmjeravaju u prsnu kralježnicu pritom štiteći lumbalnu
  7. vrat je dugačak!

Tradicionalno je pogled u ovoj asani uperen u treće oko, no u početku ne bi bilo loše gledati niz nos, jer ako slijedimo dristi između obrva postoji opasnost da pokret kompenziramo iz vrata, što također nije dobro.

Početnici mogu umjesto ove asane raditi Bhujangasanu (‘kobru’) u kojoj su noge i zdjelica na podu. Na Instagram profilu potrebno je unijeti napomene  #omizazov i #omjoga i #adidashrvatska u opisu fotografije!