Urdhva Mukha Svanasana ili Pas pema gore

Updated

Koliko puta ste čuli ili sami pomislili kako je prva serija Ashtange puna pretklona? Imate li osjećaj kao da samo njih radite kroz praksu? Ovo je nešto što sam puno puta čula kao prigovor na prvu seriju od svojih učenika. Štoviše i ja sama sam imala taj osjećaj. Ako ste zapeli već neko vrijeme na prvoj seriji, ti pretkloni, stalan osjećaj kao da se skrivate, zatvarate može biti frustrirajući. Kao da one tri Urdhva Dhanurasane na kraju nisu dovoljne da otvorite prednji dio tijela. Zapravo, ni nisu ali o tome ćemo malo kasnije.

Znate li da izvorno u prvoj seriji nije bilo Urdhva Dhanurasana na kraju slijeda? Ali Pattabhi Jois ih je dodao nakon što su mu učenici iznijeli gore spomenute prigovore. Razlog prividnom manjku zaklona u prvoj seriji je što su oni mnogo složeniji na razini fizičke i energetske anatomije te za njih treba veće razumijevanje tijela, daha i bandhi.

IMG_20150713_141835

Ipak, na mala vrata, zakloni se provode kroz cijelu prvu seriju u obliku Urdhva Mukha Svanasane. Štoviše, prva serija upravo zbog ove asane ima 51 zaklon prije nego što uopće dođemo do Urdhva Dhanurasane. U Pozdravima suncu imamo već 20 zaklona. Zapravo, promatrajući na ovaj način, primjećujemo da je prva serija puna zaklona. Kakav obrat!

Kako to da ih onda ne primjećujemo? Jednostavno, svaku Urdhva Mukhu radimo samo jedan udah te ju preletimo. Brzo prošavši kroz taj udah ne dobijemo nikakvu dobrobit od asane jer ju nismo pravilno izveli te na kraju prakse nemamo osjećaj kao da smo napravili previše zaklona, a kamoli preko 50 istih.

Od kada sam počela produljivati dah u praksi, bila sam prisiljena pridati više pažnje u Urdhva Mukhi. Od jednom shvatiš da taj jedan udah može trajati dugo i da u njemu ima dosta prostora za iskoristiti našu asanu u punom potencijalu. Počinješ osjećati neke nove detalje koje tvoju Urdhva Mukhu vode u novu dimenziju. Naravno, nuspojava je da to počinje utjecati na poboljšanje kvalitete svih zaklona u praksi.

Dekonstruirajmo Urdhva Mukhu zajedno kako bi znali na što pridati pažnju u praksi. Očito, Urdhva Mukha je zaklon. Najčešća greška koja se dešava kod svih zaklona je da akciju radimo iz lumbalnog dijela, a zapravo bismo se trebali otvarati iz prsnog dijela kralježnice. Zašto? Kralježnica u lumbalnom dijelu ima prirodnu lordotičnu krivulju ispred koje su joj jedina potpora mišići (najviše trbušni). Kralježnica, pak, u prsnom dijelu ima kifotičnu krivulju. Dodatnu potporu te uz to nužno vezanu slabiju pokretljivost, joj daju rebra. Iz toga proizlazi da je puno lakše otvoriti prema nazad lumbalnu kralježnicu nego prsnu. Lakše i pogubnije. Ako svjesno ne kontroliramo pokret zaklona i usmjerimo ga u prsni koš, sav pokret će otići u mekani lumbalni dio koji sa svojom već lordotičnom krivuljom zapravo i ne može podnijeti ulazak u još veći zaklon. Ako uporno radimo zaklon iz lumbalnog dijela, vršit ćemo prevelik pritisak na diskove i živce koji se od tamo granaju te može doći do raznih problema koji će rezultirati bolom u donjim leđima. Osobno sam iskusila ove bolove u donjim leđima i vjerujte mi, ne želite ih.

Što činiti? Nije zgorega isprobati neke dodatne vježbice otvaranja prsnog koša tek toliko da osvjestite u tijelu osjećaj koji tražite u Urdhva Mukhi. Također, važno je raditi na produljenju daha jer bez dovoljno dugačkog daha jednostavno nećete stići osvijestiti sve detalje. Što je dah duži, to će vaša Urdhva Mukha biti istančanija i moguće preciznija. Zapravo taj udah nam je jako važan. Kada udišemo i pritom držimo konstrikciju glasnica (ujjayi dah) i mula bandhu, prsni koš se počinje širiti i oblikom i volumenom. Kao posljedica tlak zraka u prsnom košu se snižava, rebra i kralješci se razdvajaju i time se nudi prostor za zaklon iz prsnog dijela. Trbušna šupljina mijenja oblik te Uddiyana bandhom daje potporu lumbalnom dijelu i brani pokret koji bi bio štetan za taj dio kralježnice. Da se sve ovo uistinu ostvari važno je suptilno dovesti dah sve do gornjeg dijela prsnog koša i držati bandhe. Najčešći razlog neispravne Urdhva Mukhe je nepotpun dah koji kao da završi negdje pri početku prsnog koša i kao takav ne dovede do razdvajanja kralježaka što je preduvjet za otvaranje prsnog koša.

Dakle prilikom ulaska u Urdhva Mukhu lagano pritisnuti stopala na pod (to će pravilno aktivirati noge), pete paralelne. Opustiti gluteuse i započeti pokret iz prsnog dijela, rotirajući lopatice u prsa i podižući lopaticama prsa dijagonalno prema gore. Transversus abdominisi se svjesno kontrahiraju i tako sav pokret usmjeravaju u prsnu kralježnicu pritom štiteći lumbalnu. Pri tom u početku ne bi bilo loše gledati niz nos jer ako slijedimo dristi između obrva postoji opasnost da taj pretklon kompenziramo iz vrata, što također nije dobro.

Foto: Ines Jukić