Sirsasana

Ova asana pripada završnom slijedu Prve serije Ashtanga joge.

sirsa – glava

07 sirsasana

Stoj na glavi naziva se kraljevskom asanom, jer je potrebno pobijediti vlastiti strah kako bismo je izveli. Preokretanje naopačke poboljšava psihičko zdravlje, pomaže svim tjelesnim sustavima da se vrate u balans, usporava starenje, poboljšava cirkulaciju i proces disanja, učvršćuje kosti, snaži imunološki sustav, otklanja stres i tjeskobu, pojačava samopouzdanje i koncentraciju, čini nas optimističnima i pozitivnima. Okretanje naglavačke daje nam drugačiji odnos prema životu: vidimo stvari, situacije, ljude, sebe na nov način.

U inverzijama se srce odmara, a čitav limfni sustav je stimuliran, kao i endokrine žlijezde, pogotovo hipofiza i epifiza, koje reguliraju stanični metabolizam. Inverzije daju bistrinu, vitalnost i optimizam.

U početku izvodimo samo pripremu za ovu asanu: isprepletemo prste na rukama, postavimo laktove u širinu ramena, vrh glave upremo u pod, pa izravnamo noge i šećemo stopalima prema licu, dok zdjelica nije iznad glave. U jednom trenutku ćemo osjetiti da možemo podignuti noge gore, i tada ćemo prevladati strah i lansirati se u stabilan i ugodan stoj na glavi!

Upute za izvođenje:

  1. najprije uhvatimo dlanovima vanjsku stranu laktova kako bismo izmjerili idealnu širinu između laktova (nakon toga laktove više ne mičemo)
  2. imamo na umu da je težina više na podlakticama nego na glavi, stoga treba dobro pripremiti bazu
  3. ispružimo podlaktice, isprepletemo prste
  4. vrh glave postavimo u pod, a stražnju stranu glave u dlanove
  5. zdjelicu podignemo i hodajući ravnih nogu nađemo položaj u kojem je zdjelica iznad glave, a stopala što bliže trupu
  6. na udah podižemo ravne noge
  7. cijelo tijelo je dugačko i stremi prema gore
  8. gledamo niz nos.

Imajte na umu da ako skačete u stoj na glavi ili radite bilo kakav zamah, ne razvijate dubinske mišiće trbuha i psoase, što ćete osjetiti kao nedostatak u ostalim asanama; upravo zato je važno polako i pravilno učiti ulazak u stoj na glavi.