Radionica: Temeljna načela i osnove filozofije joge

Updated

U nedjelju, 17. rujna u Yoga plejsu će radionicu održati Domagoj Orlić na temu Temeljna načela i osnove filozofije joge: Predavanje, razgovor i praksa.

domagoj orlić

Da bi praksa joge bila bezopasna, korisna i ugodna, ona se mora prilagoditi svakom konkretnom praktikantu i moraju se poznavati, razumjeti i pravilno primjenjivati temeljna načela joge koja je najjasnije i cjelovito formulirao ‘otac moderne yoge’ T. Krishnamacharya.

Načela se mogu podijeliti u četiri kategorije:

 1. Generalna načela, koja reguliraju autentičnu praksu joge
 2. Integracijska načela, koja reguliraju načine kako se joga integrira u svakodnevni život
 3. Tehnička načela, koja reguliraju načine razvijanja osobne prakse
 4. Adaptacijska načela, koja reguliraju načine prilagođavanja svih tehnika joge svakom konkretnom pojedincu i specifičnoj životnoj situaciji svakog praktikanta

Sve tehnike joge mogu se podijeliti u pet skupina:

 1. Tjelesni stavovi (asana)
 2. Vježbe disanja (pranayama)
 3. Metode meditacije (dhyana)
 4. Zvuk i moćni izričaj (mantra)
 5. Ritual (puja).

Te tehnike primjenjuju se u dvije glavne svrhe:

 1. Prevencijsko-terapijsku (joga-cikitsa)
 2. Spiritualno-evolucijsku (joga-sadhana).

I mada je joga primarno skup tehnika, oko joge i uz jogu preplele su se mnoge filozofije i svjetonazori, a skoro sve indijske religije poslužile su se tehnikama joge kako bi ostvarile svoje duhovno-religiozne ciljeve. Slična kompleksnost zapaža se i u brojnim modernim oblicima joge koji su se razvili u Indiji i izvan nje tijekom posljednjih stotinjak godina. Ta pojavna raznolikost joge i nedostatak smislene rasprave o naravi i svrsi joge doveli su do brojnih problema u modernom shvaćanju i prakticiranju joge.

Tijekom provog dijela radionice voditelj će dati kratak, ali informativan uvod u tu problematiku pa će zajedno sa sudionicima radionice kroz razgovor objasniti temeljna načela joge kao duhovne prakse i osnovne ideje joge kao filozofije.

U drugoj polovici radionice voditelj će zajedno sa sudionicima odvježbati cjelovitu praksu joge s posebnim naglaskom na primjenu temeljnih načela i razumijevanje ideja vezanih uz jogijsku praksu kako bi se doživio i osjetio duh skriven iza tehnika te razvila i unaprijedila osobna praksa joge svakog sudionika.

Za ovu radionicu nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u jogi. Radionica se održava na adresi Savska cesta 141 (u haustoru) i traje od 17 do 20 sati.
Preporučena donacija 150 kuna
Prijave: [email protected]
Facebook event: Temeljna načela i osnove filozofije yoge 

Domagoj Orlić (rođen 1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Objavio je nekoliko knjiga o jogi, a nedavno mu je izašla nova knjiga, Ilustrirani leksikon joge, u izdanju Mozaik knjige. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.