Proljetni umor? Pobjedite ga uz pomoć joge

Updated

Jedva ste dočekali sunce, dulje dane i lijepo vrijeme da svoje slobodno vrijeme možete provoditi vani. Ono što vas spriječava da uživate u porastu temperature i prekrasnoj prirodi koja se budi je umor, slabost i nedostatak energije. Proljetni umor osjećamo jer nam se tijelo adaptira na promjene u okolišu, a sa sobom donosi: osjećaj slabosti i umora, konstantan nedostatak energije, umor u mišićima, glavobolje, promjene u apetitu, nesanicu, promjene raspoloženja, nemogućnost koncentracije.

proljetni umor joga

Razloge ovako velikih promjena u organizmu pronalazimo u hormonskoj neravnoteži:

Iako ovaj proces prilagodbe novim uvjetima okoliša traje samo nekoliko tjedana, predlažemo vam kako da olakšate simptome tijekom ovih dana kroz par asana i pranayama.

3 asane za proljetni umor

Svo redovito vježbanje smanjuje umor, ali joga ima jedinstvenu sposobnost da osigura vježbe koje imaju višestruku korist jer utječu na tijelo, um, energiju i emocije.

Proljetni umor i nedostatak energije može se ublažiti laganim, statičnim joga položajima. Predlažemo vam tri asane kojima ćete potaknuti životnu energiju unutar sebe i od kojih ćete se osjećati vedrije. Osim poboljšanja mentalnih funkcija, napravit ćete nešto dobro i za svoje fizičko tijelo.

Setu Bandha Sarvangasana ili mali most izvrstan je položaj za buđenje energije sakupljene u centru, koja se u ovoj asani raspršuje po cijelome tijelu. Most nam otvara prsni koš i aktivira srčanu čakru. Legnite na leđa i savinite koljena a stopala položite u širinu kukova. Stopala približite sjednim kostima, zatim ruke stavite ispod leđa. Isprepletite prste na rukama i podvucite ramena. Na udah podignite torzo, stražnjicu i noge. Ostanite disati, svjesno i polako onoliko udaha i izdaha koliko vam je ugodno.

Setu Bandha Sarvangasana

Sljedeća asana je Vajrasana, poznata još kao položaj dijamanta. Često se koristi u meditaciji, korisna je za one kojima je teško sjediti u položaju lotosa. Snažno aktivira probavne smetnje što je česta pojava kod povećane nakupine toksina u tijelu. Izvedite Vajrasanu na način da savijete koljena te sjednite na pete. Pronađite ugodu u ovom položaju, a ako imate problema sa koljenima ispod sjednih kostiju stavite ciglicu ili deku. Vajrasana se preporuča kod gastritisa i čira na želucu.

Vajrasana dijamant asana joga

Posljednja asana je Parighasana, a riječ je o asani koja isteže bočni dio tijela, kralježnicu i noge. Sjednite na prostirku i ispružite desnu nogu u stranu. Lijevu nogu savinite u koljenu i također stavite u stranu. Na udah podignite obje ruke u zrak te se nježno prebacite prema desnoj, ispruženoj nozi. Probajte se uhvatiti za stopalo na način da prsni koš šaljete prema gore. Ako ne možete izvesti punu asanu, rukama se primite za gležnjeve ili potkoljenicu. Parighasanu je dobro izvoditi prije odlaska u krevet jer smiruje tijelo i um. Ostanite u ovom položaju 30 udaha i izdaha a zatim zamijenite stranu.

Parighasana

Pranayama za proljetni umor

Pranayama nam pomaže da povećamo prsni kapacitet i količinu zraka koji ulazi u pluća čime se povećava naša razina energije jer tijelo dobiva više goriva za rad. Osim toga postoje određene vježbe disanja koje će vam pomoći sa nekim od simptoma. Nadi Shodhana je dobra za glavobolju, ali i u borbi protiv općeg umora. Jedna stvar kod koje trebate pripaziti je da za borbu protiv glavobolje s ovom tehnikom treba zatvoriti desnu nosnicu, a kada ste umorni morate zatvoriti lijevu.

Ako vas muče nesanica i nemir prakticirajte Ujjayi pranayamu koja će vam pomoći da smirite živčani sustav i lakše se koncentrirate.

Više o izvođenju ovih vježbi saznajte u tekstu: Disanje je najbitnije: Vježbe disanja za svaki dan

Dodatni savjeti: