Ohladimo organizam uljima, začinima i bojama

Updated

Ljeto je puno sunca, svjetlosti, topline, godišnje doba koje u sebi sadrži elemente Pitta doshe, doshe u kojoj su dominantne vatra i voda, vruće, oštro i svjetlost. Kao što smo i rekli, to je sezona sunca i vrućine, a samim time organizam lako možemo dovesti u stanje dehidracije i pregrijavanja, a posebno osobe kojima je dominantna Pitta dosha. Pokušajmo živjeti u skladu sa godišnjim dobima, razumjeti ih i prihvatiti kao dio prirodnog ciklusa i tako ljeti rashladimo organiznam, spriječimo da vatrena energija sunca u našem tijelu potakne požar, da nas burne emocije poput ljutnje, mržnje, bijesa i ljubomore dovedu izvan ravnoteže.

shavasana-relax

Povežimo se s Mjesecom i njegovom rashlađujućom energijom pa navečer napravimo nekoliko Pozdrava Mjesecu ili bar prošetajmo po mjesečini.

Obratimo pažnju na naš dah; ne zaboravimo na Pranayamu, pogotovo Shitali i Chandra Bedhanu koje rashlađuju.

Umirite tijelo i Yin jogom, Joga nidrom, lezite u Shavasanu 3 puta dnevno ukoliko ste u mogućnosti. Kokosovo ulje odlično hladi organiznam pa ga možete koristiti samog za njegu lica, tijela i kose ili ga kombinirati sa eteričnim uljima koja hlade: paprena metvica (Mentha piperita) i limunska trava (Cymbopogon flexuosus) ili sa eteričnim uljem lavande (Lavandula angustifolia) koje je neutralno. Umjesto kokosovog ulja možete korisiti i neutralno suncokretovo ili bademovo ulje a možete i dodati par kapi biljnog ulja neema (ima izrazito jak ‘miris’). Za njegu tijela na 100 ml biljnog ulja (kokos, suncokret, badem, neem) nakapajte 20 – 40 kapi eteričnih ulja.

Gasimo vatru u svom tijelu vodom i čajem od mente. Naravno, ne prahom iz filter vrećica već pravim osušenim listićima mente ako već nemate domaću mentu.

Konzumirajmo hranu koja rashlađuje naše tijelo: sirovo voće i povrće, okrenimo se hrani koji ima slatki, gorki i opori tj. trpki okus. Izbjegavajmo ljutu, kiselu i masnu hranu jer ona zagrijava naš organizam. Preporučuje se korištenje začina koji hlade kao što su korijander, komorač i kopar te izbjegavanje papra, češnjaka, đumbira, cimeta i chillija zbog njihovih zagrijavajućih svojstava.

Ne zaboravite i na moć boja pa se obucite u hladne boje: plavu, zelenu, tamno ljubičastu i bijelu.

Ukoliko se planirate upustiti u izradu prirodne kozmetike koristite isključivo kvalitetna hladno prešana i nerafinirana bilja ulja te kemotipizirana eterična ulja (predlažem i osobno koristim brandove Pranarom, Oshadhi i Florihana).

Foto: Pinterest