O pranayami i njezinim prednostima

Updated

Pranayama znači kontrola daha, ali također i ekstenzija, produženje, proširenje, oslobođenje daha; istovremeno i životne energije. Duljina života jogija se mjeri u udasima i izdasima, a ne broju godina. Drevni tekstovi o jogi kao ‘Yoga Yajnavalkya’ tvrde da ljudi koji su zabrinuti, nemirni ili zbunjeni imaju više prane izvan tijela nego unutar tijela. Količina prane izvan tijela to je veća što se mi lošije osjećamo; kvaliteta prane i gustoća su također smanjene. Premalo prane u tijelu rezultira osjećajem sputanosti, kao i nedostatkom motivacije, ponekad i depresijom.

Možemo patiti i od tjelesnih posljedica nedostatka prane, a ‘Joga Sutre’ spominju poremećaje disanja, koji mogu biti različiti. Što je osoba uznemirenija, to više prane rasipa i gubi. Jedna od definicija jogija je ‘onaj čija je prana unutar tijela’. Ako prana ne nalazi dovoljno prostora unutar tijela, to znači da je nešto napada i izbacuje, nešto što tu ne priprada – to je suvišan, nagomilan otpad. Zbog toga radimo pranayamu: kako bismo smanjili otpad i koncentrirali pranu unutar tijela.

www.scuolayoga.org

Naše stanje uma je direktno vezano uz kvalitetu prane; zbog toga što možemo svjesno utjecati na tijek prane u tijelu uz pomoć daha, kvaliteta našeg daha utječe direktno na stanje našeg uma – i suprotno. Što god da se događa u umu direktno utječe na dah: dah postaje brži i čujniji kad smo uzbuđeni, odnosno dublji i tiši kad smo opušteni. Kako bismo utjecali na pranu, prvenstveno moramo utjecati na um. Naše akcije često uznemiruju naš um i gubimo pranu; svakodnevnom pranayamom vraćamo pranu natrag, a promjena uzorka disanja utječe direktno na um.

Pra – energija
Na – koja se manifestira
Ya – na različite načine
Ma – u meni

Prana direktno utječe na manifestiranje stvarnosti.

Pet oblika prane:

• prana-vayu – u prsima – dizanje prane prema gore
• apana-vayu – u abdomenu – spuštanje prane prema dolje
• samana-vayu – u centru
• udana-vayu – u grlu – podizanje prane prema gore
• vyana-vayu – prana koja teče svugdje u tijelu

Pranayama je četvrti ‘krak’ joge u ‘Joga Sutrama’, opisan slikovito kao farmer koji želi navodniti svoje viseće vrtove, i umjesto da nosi vodi na svaku terasu posebno, pušta vodu s vrha, a ona dođe do samog dna i navodnjava svaki, pa i najdalji kutak. Pranayama otklanja blokade, pa dah može nesmetano teći i tako doseći i najudaljenije kutke.

Težnja je naglasiti i produljiti udah i izdah te se osposobiti za zadržavanje daha:

Puraka – udah
Kumbhaka – zadržavanje daha
Rechaka – izdah

Naglasak u pranayami uglavnom je na izdahu, koji otklanja nečistoće. ‘Joga Sutre’ (2.50): bahya vrtti ili izdah je najbitniji, zatim abhyantara vrtti ili udah, a onda stambha vrtti, zadržavanje daha.

Foto: scuolayoga.org /pinterest.com