Indijska božanstva- Upoznajte Ganeshu

Updated

Postoji više tisuća bogova u hinduizmu. Svi su oni prikaz jednog jedinstvenog Bića koje je postojalo prije svega i nalazi se posvuda. U razdoblju kada su bile pisane Vede, vladar neba Indra bio je jedan od glavnih bogova, a kasnije su Brahman, Višnu i Šiva postali najvažniji bogovi.

Lord-Ganesha-White-Background

Foto: newhdwallpapers.in

Brahman je stvorio svijet, ima četiri lica i četiri ruke koje mu omogućuju da vidi i djeluje posvuda. Višnu čuva svijet, a njegovi atributi su disk (simbol božanske energije), buzdovan (simbol moći) i školjka koja predstavlja vodu, plodnost i bogatstvo. Šiva razara svijet kako bi ga promijenio, istodobno je strašan i dobar, a prikazuje se u krugu vatre s malenim bubnjem u ruci.

Iako u hinduizmu postoji veliki broj božanstava i polubogova, većina vjernika štuje samo jednog boga od kojih su Šiva, Višnu i božice najpopularnije, a također i božanstva zvani deva (devī).

Bog Brahma ima ulogu stvoritelja, no unatoč toj važnoj ulozi ostaje potpuno apstraktan. Gospodar je svih stvorenja, no ipak on je iznad i onkraj štovanja i vjerojatno mu nije posvećen nijti jedan hram.

Brahmu često prikazuju kao boga s četiri lica, kako obuhvaća četiri strane svijeta, i s četiri ruke u kojima drži četiri Vede. Katkad je prikazan kako jaše na labudu; katkad sjedi na lopoču, što je simbol činjenice da dolazi od sebe i da nije stvoren. Njegova je dužnost dovest mnoštvo u život na mjesto prvotnog jedinstva.

Bog Višnu štuje se kao veliki održavatelj, smatra se da upravlja ljudskom sudbinom. Često ga se prikazuje simbolički: on može spavati na oceanu, koji predstavlja kaos, može biti na čelu nebeskog dvora, kao simbol Sunca, može biti izdignut na nebeskom orlu. Kult boga Višne često je omiljen. On je ujedno simbol božanske ljubavi, te se približava čovječanstvu u deset svojih inkarnacija ili avatara, od kojih je nekoliko i životinja, a najpopularniji su Rama i Kršna.

Jedna od najpoznatijih jest Lakšmi, božica bogatstva, svjetla, mudrosti, lotosa i sreće, a također i ljepote, hrabrosti i plodnosti. Smatra se Majkom Svemira. Njezina je inkarnacija Sita, Ramina žena te je tako Višnuova ljubav.

Shiva-calender-art-copy-1

Foto: paramvir.net

Šiva je božanstvo u kojem se sve suprotnosti susreću i razrješuju u osnovno jedinstvo. Simbol Šive jest falus ili lingam te predstavlja mušku ulogu u plodnosti i rađanju, a u većini hramova posvećenih Šivi nalazi se kip bika, simbol muškosti.

Šiva je razaratelj života, ali i njegov ponovni stvaratelj; grozan, ali i oličenje blagosti. U njemu postoji spolno razlikovanje, ali je i simbol jedinstva koje nadilazi svaku podjelu. On je izvor i dobra i zla.

U umjetničkom prikazivanju od davnina često se prikazuje kao kralj plesača, što je zapravo simbol utjelovljenja kozmičke energije. Ples govori o ritmu u srcu sveg postojećeg – bilo u svemiru ili u pojedinačnoj svijesti, volji ili osjećajima, gdje su znanje i privid (maya) u sukobu. Prikazuje se s mnogo ruku: jedan par izražava ravnotežu između života i smrti, dok drugi upućuje na sukob između dobra i zla.

Tko je Ganesha?

Ganesha je jedan od poznatih i obožavanih božanstava u hinduističkom panteonu ili hramu. Njegova slika je pronađena u cijeloj Indiji. Svi Hindui ga obožavaju, bez obzira na pripadnost. Odanost Ganeshi široko je rasprostranjena i proteže se jainistima, budistima i izvan Indije.

Ganeshu je lako identificirati po slonovoj glavi. On je široko cijenjen za uklanjanje prepreka, kao zaštitnik umjetnosti i znanosti i kao božanstvo intelekta i mudrosti. Kao bog početaka, on je počašćen na početku rituala i ceremonija. On je Gospodar uspjeha, razarač zla i prepreka. Ganesha je razarač ispraznosti, sebičnosti i ponosa. Također ga se štuje kao boga obrazovanja, znanja, mudrosti i bogatstva. Ustvari, Ganesha je jedan od pet glavnih hinduističkih božanstava ( Brahma, Višnu, Šiva i Durga ).

Prikazi Ganesha pokazuju ogromne razlike i različite obrasce tijekom vremena. On može biti prikazan kako stoji, pleše, junački poduzima akcije protiv demona, igra se sa svojom obitelji kao dječak, sjedi dolje ili na povišenom sjedalu, ili sudjeluje u suvremenih situacijama.

Ganesha-Symbolism

Foto: gonizamabad.com

Ganesha ima slonovsko lice sa zakrivljenom surlom i velike uši, i ogromno ljudsko trbušasto tijelo. Njegova glava simbolizira Atman ili dušu, što je krajnja vrhovna stvarnost ljudskog postojanja, a njegovo ljudsko tijelo označava Maya ili zemaljsko postojanje ljudskih bića. Slonova glava označava mudrost i njegova surla predstavlja OM, zvuk koji simbolizira kozmičku stvarnost. U svojoj gornjoj desnoj ruci Ganesha ima štap, koji mu pomaže tjerati ljude naprijed na vječni put i ukloniti prepreke s puta. Omča u lijevoj ruci je nježan alat za uhvatiti sve poteškoće. Slomljena kljova koju drži poput olovke u desnoj ruci je simbol žrtvovanja. Brojanica sugerira da potraga za znanjem treba biti kontinuirana. Zmija koja traje oko njegova struka predstavlja energiju u svim oblicima. Miš predstavlja poniznost.

Značenje imena

Ime Ganesha je sanskrtski spoj, kombinacija dviju riječi ‘Gana’, što znači skupinu, mnoštvo, ili kategoričan sustav i ‘Isha’, što znači gospodar. Riječ Gana kada je povezana s Ganesha se odnosi na ‘gaņas’, četu polu-božanskih bića koja čine dio pratnje Šive. Ganapati, sinonim za Ganeshu je spoj sastavljen od Gana, što znači ‘grupe’, i pati , što znači  ‘vladar’  ili  ‘gospodar’.

Tko štuje Ganeshu

Svi Hindui, bez obzira na pripadnost. Ganesha je jedan od božanstava čiji se utjecaj iznimno proširio, osobito su ga štovali trgovci, koji su prolazili kroz Indiju iz komercijalnih razloga. Kada su Hindusi migrirali na morski dio jugoistočne Azije, Ganesha se proširio i na taj dio.

U Nepalu, hinduistički oblik Ganesha, poznat kao Heramba, ima pet glava i jaše lava. Tibetanski prikazi Ganeshe pokazuju ambivalentnost. U jednom tibetanskom prikazu, on se pojavljuje pogažen od strane Mahakala (Shive) popularnog tibetanskog božanstva. Ganesha se također pojavljuje u Kini i Japanu. U Indiji, postoji godišnji festival Ganesha koji traje deset dana, počevši od Ganesha Chaturthi, koji obično pada krajem kolovoza ili početkom rujna.