Ljepota kože u očima Ayurvede

Updated

Kreme za lice, serumi protiv starenja, losioni za čišćenje, tonici za osvježavanje, krema za tijelo, pete, ruke – je li ovo na spisku za kupovinu svake žene? Uglavnom da. Sama sam se dovela u situaciju da mi jedan neseser nije dovoljan za put jer mi treba 10 različitih krema – za sve! Kada sam upoznala ayurvedske principe njege, olakšala sam za barem 5 bočica dnevno. Podijelit ću s vama neke osnovne principe, kako biste mogli, za malo vremena, a puno uštede prostora, novaca i truda biti i dalje njegovani.

Kako bismo dugo očuvali elasticitet kože, koja je naš najveći organ i jedno od najvažnijih osjetila, moramo koristiti neku lubrikaciju na dnevnoj bazi.

Jedna dermatologinja jednom mi je rekla – “Ono što ne bi stavila u usta – nikada ne stavljaj na kožu.” Gospođa je mazala lice cijeli život maslinovim uljem i koža joj je izgledala fantastično.

Suha koža, koža sklona upalama, u ljetnim mjesecima

Kokosovo ulje. Ono je savršeno za osjetljivu kožu, koja je lagano crvenkasta, sklona prištićima i upalama. Ukoliko vam je premasno (jer vaše lice na nekim mjestima luči više masnoće), zamjenite ga bademovim uljem. Kokosovo ulje možete koristiti kao dnevnu i noćnu kremu, za kožu ispod očiju i kao losion za tijelo. Kao krema protiv starenja funkcionira jako dobro jer je puna dobrih masnoća i koenzima, tako da ne morate kupovati poseban proizvod za noćnu njegu.

Ghee je također odličan za smirivanje kožnih reakcija i upala.

Suha koža, perutava i tanka, lagano žućkastog ili sivog tona

Ovakva koža treba puno njege. Vata koža ima ovakvu teksturu i najmasnija krema ima malo efekta jer začepi pore, a koža je i dalje suha u dubljim slojevima.

Sezamovo ulje, koje možete pomiješati sa bademovim uljem (ne kokosovim) ili samo sezamovo ulje je odlično za suhe zimske mjesece i jesen sa dosta vjetra – kako biste zaštitili kožu, a ujedno ju vlažili.

Ulje avokada zna biti jako korisno jednom tjedno, kako biste nahranili kožu dodatno tijekom noći.

Masna koža

Bademovo ili rižino ulje.

Ljepota kože u očima Ayurvede

Koža tijela

Masna koža ne treba ulja ukoliko ne osjećate potrebu. Naime, ukoliko Kapha tipovi (masnije kože) koriste kreme, losione i ulja, postoji realna šansa da će im smetati osjećaj masnoće, čepiti im pore jer se ništa ne upija. To je zato što njihova koža ima dovoljno lubrikacije i višak joj ne treba.

Pete

Sezamovo ulje. Poslužit će i vazelin ili nevenova mast (ne krema). Stopala namažite prije odlaska u krevet, ujedno je super recept za miran san. Stavite stare čarape ako mislite da ste stavili previše i da ćete uprljati plahtu.

Peeling za lice

Postoji predrasuda da su ulja premasna za kožu i da se neće upiti. Priča je upravo suprotna i sve žene s kojima sam razgovarala su potvrdile da je ulje puno lakše za nanošenje, a ne izaziva nikakve reakcije na koži te se upija jednako brzo kao i krema. Jedino je pitanje je li vam ulje dovoljno masno ili trebate nešto lakše tijekom ljetnih mjeseci.

Vrlo bitno je da kožu tretirate ljeti i zimi jer ona zahtjeva drugačiju njegu.

Saznajte koji su ayurvedski savjeti za kožu sklonu prištićima u tekstu: Koža i prištići u Ayurvedi.

Izvor: sanusvitablog.com
Foto: unsplash.com