Ghee – kako ga napraviti i čemu služi

Updated

Ghee je produkt kuhanja maslaca, kojeg dobivamo od kajmaka, kad se izdvoji masnoća od mlaćenice. Ghee je nutritivna namirnica, koji lagano povisuje Kapha doshu. Pomaže u izgradnji koštane srži, sperme i Ojasa (najrafiniranijeg produkta metabolizma, koji je usko vezan uz imunitet i snagu tijela. Poboljšava inteligenciju i vid. Jača jetru, bubrege i mozak.

ghee

Najbolja je masnoća za korištenje, osobito za Pitta doshu. Balansira Agni – probavnu vatru. Među najadekvatnijim masnoćama je za kuhanje i neće brzo zagorjeti poput maslaca. Brzo odstraljuje toksine (Amu) i upale iz tijela. Najbolje je koristiti male količine pri kuhanju. Odličan je za povišenu Vata i Pitta doshu. Možemo ga konzumirati i samog, na kruh, kao namaz ili uz čaj, kada osjećamo suhoću u ustima.

Kako ga skuhati?

Postoje mnoge teorije o pravilnoj temperaturi, posudi i duljini kuhanja, međutim, sve je vrlo jednostavno.

Potrebno:

Postupak:

Kuhanje 1 kg gheeja traje malo manje od 1 sat, ovisno o posudi i jačini vatre. Preporuka je manja vatra i duže kuhanje, da ne zagori, dok ne uhvatite rutinu kuhanja, a onda možete i ubrzati proces jer znate prepoznati kada je gotov. 0,5 kg gheeja je kuhano za 25 min.

ghee1

Dobro je znati:

Foto: allremedies.com/sanusvitablog