Koža i prištići u Ayurvedi

Updated

Uvijek interesantna tema, zar ne? Bilo da su pubertetski prištići, ‘hormonalni’, bijeli, potkožni – uvijek imamo problema s njima i mislimo da je naša koža zaista posebna/osjetljiva/specifično reagira/trebamo posebne preparate za nju i slično. Sigurno ste se uhvatili kako objašnjavate nekome svoju kožu na takav način.

Čemu služi koža? Ona je naš najveći receptorni organ. Kompletno živčevlje završava na površini naše kože i najlakše možemo doprijeti do našeg živčanog sustava kroz kožu (vjerovali ili ne).

Pitta dosha izražava svoj aspekt; Brabha = aure. Sjaj kože pokazuje koliko smo iznutra zdravo lubricirani.

Koža i prištići u Ayurvedi

Postoje mnogi potencijalni uzroci pojave prištića. Prema Ayurvedi, koža pokazuje kvalitetu krvi i stanje probavnog trakta, osobito onog eliminacijskog. Budući da je koža vezana uz Vata doshu, a ona je zadužena za eliminaciju iz tijela, eliminacija poput urina, znoja i mokraće moraju biti u ravnoteži i pravilnim ciklusima – da bi koža bila zdrava.

Sve čega se tijelo ne rješava putem eliminacijskih kanala (poput znoja, stolice i urina), a trebalo bi izaći van, ostaje u tijelu. Čim duže sadržaj u crijevima stoji, fermentira, radi upalne procese, resice crijeva absorbiraju fermentirani, ustajali sadržaj koji nikako da izađe iz tijela i to odlazi direktno u cirkulaciju.

Krv takve sadržaje raznosi tijelom, a koža je prva stanica.

Kad pojedete previše čokolade ili hrane koja vam inače pogoduje nastanku prištića, vidite rezultate već slijedeće jutro. Proces probave je potrajao između 6-12h, ovisno o tome što ste i kada još konzumirali, crijeva su odradila absorpciju i, ukoliko ste prosjetljivi, ujutro imate prištiće.

Ukoliko se prištići pojavljuju stalno i ne možete ih povezati sa hranom/menstrualnim ciklusom/promjenom šminke ili nekim tipičnim vanjskim uzrocima (zagađanost zraka radi preseljenja u drugi grad i sl.), znači da nešto metabolički provocira njihovo nastajanje i ne dozvoljava njihov odlazak.

Ayurveda ima rješenje za bilo koji od uzroka i potrebno je na ayurvedskom pregledu utvrditi razlog nastajanja.

Neki od potencijalnih znakova o čemu bi se moglo raditi:

Često imamo i kombinaciju svega toga.

Prije nego što se bavite u proučavanje što staviti na lice u slučaju prištića, jako je važno što izbaciti iz svakodnevne prehrane i voditi računa da eliminacija u tijelu radi vrlo kvalitetno.

Koža će odmah pokazati da brinemo o njoj.

Izvor: sanusvitablog.com
Foto: Pixabay