KAKO BITI EMPATIČNIJI

Updated

Empatija, ili sposobnost da razumijemo osjećaje i perspektive drugih i pokažemo suosjećanje prema njima, jedan je od temelja zdravih odnosa. Kada smo u mogućnosti stati u kožu druge osobe i vidjeti život s njezine točke gledišta – situacije, uvjerenja, borbe – tada smo bolje opremljeni za povezivanje.

Kako kaže Andy Puddicombe, bivši budistički redovnik: „Empatija ne zahtijeva da smo prošli kroz istu stvar kao druga osoba, radi se o tome da je sretnemo tamo gdje je sada.“ Sposobnost prepoznavanja i povezivanje s osjećajima drugih ne mjeri se u stupnjevima. Kao i svaka vještina, postoji ili ne. Ali dobra vijest je da je empatija kvaliteta koja se može njegovati i naučiti. Otkriti kako postati empatičniji životna je vještina s prednostima koje se protežu na sva područja života. Kada savladate kako imati više empatije, bolje ćete se povezivati i razumjeti partnere, voljene osobe, kolege, pa čak i strance.

Empatija

PREDNOSTI PRAKTICIRANJA EMPATIJE

Jače socijalne veze. Naučiti slušati ljude oko sebe bez donošenja presude može ojačati ne samo vaše obiteljske odnose, već i prijateljstva.

Sveukupno povećanje sreće. Empatija je jedna od najdublje cijenjenih ljudskih kvaliteta. Oni koji imaju tu sposobnost, stvaraju jače veze sa svojim društvenim krugovima. Ove jače veze donose više radosti u životu.

Viša emocionalna inteligencija. Empatija je u srcu emocionalne inteligencije, odnosno sposobnosti da budemo svjesni svojih emocija i upravljamo međuljudskim odnosima. Sposobnost suosjećanja s onima oko nas daje nam bolje razumijevanje međuljudskih odnosa.

Bit ćete bolji vođa i radnik. Mogućnost uspješnog upravljanja ljudskim odnosima i situacijama može uvelike olakšati uredski život. Ako možete čitati i razumjeti emocije, potrebe i misli svojih suradnika, veća je vjerojatnost da ćete učinkovito komunicirati i surađivati.

Dvije osobe se drže za ruke

KAKO BITI EMPATIČNIJI

Kada naš mozak pokuša biti empatičniji, ono što se događa je da emocionalni i kognitivni centar surađuju i razumiju situaciju ispred sebe. Emocionalni centar mozga, ili limbički sustav, uključuje amigdalu i hipokampus. To područje pohranjuje osjećaje, iskustva i dojmove. Također može percipirati osjećaje drugih. Prednji režanj, koji daje smisao ponašanja na najvišoj razini, je mjesto gdje se događa empatična magija. On pokušava riješiti problem i razumjeti zašto se netko osjeća tako kako se osjeća.

Empatija ima više komponenti: kognitivnu, gdje razumiješ misli ili osjećaje osobe; emocionalnu, gdje možete podijeliti te osjećaje; i suosjećajni, gdje idete dalje od dijeljenja brige i aktivno pokušavate ublažiti nečiju bol.

Ako ste u procesu učenja kako biti empatičniji u vezi ili svakodnevnom životu, glavna stvar koju trebate učiniti je preobratiti svoje interakcije: razgovarajte s novim ljudima iz različitih sredina i sfera života. Aktivno slušajte one oko sebe. Dopustite sebi da budete ranjivi u odnosima. Usredotočite se na interese i potrebe drugih. Pokušajte ne donositi pretpostavke o onima oko vas. I, naravno, meditirajte.

VEZA IZMEĐU MEDITACIJE I EMPATIJE

Istraživači sa Sveučilišta Emory otkrili su da meditacija suosjećanja može poboljšati sposobnost suosjećanja s onima oko nas. Smatra se da meditacija za empatiju to može učiniti aktiviranjem područja mozga povezanim sa suosjećanjem. Kada su istraživači iz Medicinskog centra Mount Sinai skenirali mozak pacijenata tijekom meditacije, područje empatije u mozgu počelo je značajno svijetliti. Meditacija također može povećati empatiju širenjem samosvijesti.

U smirivanju živčanog sustava, meditacija vam pomaže da postanete svjesniji vlastitih emocija, čineći vas vještijim u suosjećanju s tuđim emocijama. Empatija je u biti razumijevanje zajedničkog ljudskog stanja –a to je priroda naše vlastite dobrote i suosjećanja.