Dvodnevna radionica ‘Tantra’ sa Domagojem Orlićem

U subotu, 26. studenog i nedjelju, 27. studenog održat će se 3. Tematska radionica Yoge u Zagrebu ‘Tantra’ s naglaskom na sri-vidya-sakta-tantru i tantričku jogu.

Prva radionica, 26. studeni (subota) od 15 do 20 sati: Uvod u temeljne pojmove i glavne ciljeve tantrizma; uvod u tantra-jogu i najvažnije rituale tantričke sljedbe sri-vidya-sakta-tantra; praksa tantričke joge s naglaskom na integraciju rituala (izvanjske žrtve/bahir-yaga) i meditacije (unutarnje žrtve/antar-yaga).

Druga radionica, 27. studeni (nedjelja), od 10 do 15 sati: Dublje razumijevanje tantričkog ‘svetog trojstva’: mantra-yantra-tantra; razjašnjenje takozvane suptilne fiziologije i energetike tantra-joge; uvod u samputa-jogu (Jogu u paru) i integriranje mantra-hatha-laya-raja-joge u jednu učinkovitu, ugodnu i bezopasnu praksu s posebnim naglaskom na rad s cakrama (shat-cakra-bhedana) i tantričkoj meditaciji rastakanja uma (mano-laya/bindu-bhedana).

tantra, joga

Tantra je vrlo kompleksan pojam indijske duhovnosti koji prvenstveno označava jedan polivalentan kulturno-religijski pokret u Indiji koji se najintenzivnije razvijao otprilike između 5. i 15. stoljeća, tijekom kojega je došlo do velikih promjena u svim glavnim indijskim religijama u smislu populariziranja i posvjetovljenja duhovnosti te intenziviranja duhovno-tjelesnog eksperimentiranja; vjerojatno se zasniva na prastarim kultovima plodnosti, animizmu, šamanizmu i matrijarhatu; sam pojam se može prevesti kao ‘tehnika’ ili ‘postupak’ kojim se ograničena ego-svijest transformira u neograničenu božansku svjesnost (cit-sakti), a može jednostavno značiti i ‘knjiga’, osobito knjiga koja izlaže neki tantrički nauk; ezoterično značenje riječi tantra je ‘protkanost’, ‘protegnutost’, ili ‘prepletenost’ u smislu obuhvatnosti i cjelovitosti egzistencije te jedinstva svih oprečnosti (siva-sakti-aikya), koji predstavlja središnji interes tantrizma; osnovna teza tantre je da odricanje od materijalnog blagostanja (bhukti) nije nužno za dosezanje duhovnog oslobođenja (mukti), nego su tvarnost i svjesnost u suštini dva vida jedne zbiljnosti; no, upravo zbog toga što ne zatire osjetilnost i užitak, tantra sebe shvaća kao disciplinu užitka koja omogućuje istinsko ljudsko osnaženje i oživotvorenje svih ljudskih potencijala (sakti-sadhana) pa je glavna svrha tantričke prakse potpuna duhovna sloboda (sarvatantra-svatantra).

Polaznici će naučiti:

Na kraju obje radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati praksu joge kao tantre u trajanju od sat i pol koja će integrirati sve elemente tantričke joge i rituala u učinkovitu osobnu praksu.

Svi sudionici dobit će fotokopiju voditeljevog opširnog teksta o tantrizmu pod naslovom ‘Božanska Snaga Majke’ objavljenom u voditeljevoj knjizi Put Srca: Ogledi o ljudskom dostojanstvu, Labin: MF naklada, 2011.

Preporučena donacija: 100 kn po radionici
Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]

Domagoj Orlić (rođen 1970.). cjeloživotni je učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja Yoge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Sri Amritananda Natha Sarasvati, Guruji od Devipurama, jedan od najznačajnijih modernih učitelja tantrizma, uveo ga je u sri-vidya-sakta-tantru 2013. godine.