Ylang ylang – mirisno antistres ulje afrodizijačkih svojstava

Updated

Ylang ylang (Cananga odorata) je tropsko stablo koje naraste do visine 30 metara, sa mnoštvom mirisnih žutih ili bijelih cvjetića koje cvate cijele godine. Naziva se još i ‘cvijet nad cvjetovima’. Potječe iz azijskog tropskog pojasa, ali se većina ulja proizvodi na Madagaskaru parnom destilacijom cvjetova.

ylang ylang, eterično ulje, aromaterapija

Eterično ulje ylang ylanga koristi se kod stresa i stresnih tahikardija, kod tjeskobe, nesanice i depresije, za snižavanje povišenog krvnog tlaka, za njegu kože, kod akni, beživotne kose, te kod frigidnosti i impotencije. Potiče pozitivne emocije i umiruje živčani sustav u stresnim trenucima. Bitno je napomenuti da se ne preporuča kod osoba sa niskim krvnim tlakom.

Dobro se kombinira sa citrusnim i cvjetnim eteričnim uljima, te tamjanom, vetiverom i sandalom.

Postoji nekoliko kategorija ovog eteričnog ulja:

Ylang ylang frakcije ekstra superior i extra – eterično ulje najskuplje i najbolje arome jer se skuplja u prvoj fazi destilacije, a zatim se biljka destilira još 2 ili 3 puta kako bi se dobile ostale kategorije, koriste se u skupim kremama koje se ne mogu naći na tržištu, osim ako ih ne napravite sami ili vam ih napravi aromaterapeut ylang ylang frakcije 1, 2 i 3 – koriste se najviše za uljne pakunge za kosu u kombinaciji sa kokosovim uljem.

Ylang ylang se koristi u uljnim mješavinama za masažu kod osoba koje su pod stresom te tako djeluje na snižavanje visokog krvnog tlaka i smanjuje povećani broj otkucaja srca uzrokovanog nervozom i tjeskobom.

Balansira 2. i 4. čakru, potiče kreativnost, pomaže kod stresa, treme i depresije.

Anti stres uljna mješavina za masažu

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavinu za masažu nije za trudnice i dojilje.

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare