Vježbe disanja za introvertirane osobe

Updated

Smatra se da su introvertirane osobe osjetljivije na vanjski svijet, da imaju poteškoća u izražavanju vlastitih stavova, ali su jako dobri slušači. Ne samo da su odlični slušači, nego i kreativno razmišljaju o svijetu. No, često i previše razmišljaju. Uz pomoć pranayame, jogijskih tehnika disanja, svatko može umiriti svoje misli.

Ako sebe smatrate introvertiranom osobom koja previše razmišlja, donosimo nekoliko korisnih tehnika disanja.

Vježbe disanja za introvertirane osobe

Antar Kumbhaka

Počinjemo s Antar Kumbhukom ili unutarnjim zadržavanjem daha. Unutarnje zadržavanje daha se odnosi na suzdržavanje od izdaha neko vrijeme. Najbolje djeluje ako imate niski krvni tlak. Ukoliko često osjećate vrtoglavicu ili umor, anksioznost ili nervozu u izražavanju vlastitog mišljenja, ova tehnika disanja vam može pomoći. Ova tehnika je suprotna od pranayame Bahir Kumbhaka koja se preporučuje ljudima sa visokim krvnim tlakom. Ljudi koji nemaju laganu komunikaciju s drugima često pate od blokada u grlenoj čakri. Stoga, ukoliko primijetite da se suzdržavate od izražavanja vlastitog glasa ili mišljenja, znači da na suptilnoj, energetskoj razini imate blokade. Jednom kada promotrite i shvatite što vas blokira proces iscijeljenja može započeti.

Kako se izvodi

Ova tehnika se može izvoditi svugdje, na poslu, u domu ili gdje god osjećate nervozu. No, standardna procedura predlaže da započnete u ugodnom sjedećem položaju (lotus položaj ili sjednite s prekriženim nogama) te smjestite svoje dlanove u chin ili jnana mudru na koljenima. Zatvorite oči. Opustite se i fokusirajte se na disanje. Kada osjetite da imate dovoljno kapaciteta u plućima, duboko udahnite i zadržite dah. Pokušajte zadržati dah koliko god možete. Potom otpustite i dopustite svom izdahu više prostor prije nego započnete sa sljedećim udahom.  Ova tehnika uklanja blokade u grlenoj čakri i pomaže da se riješite nervoze kada se trebate izraziti.

Puraka

Puraka je udah i izdah kroz nos bez zadržavanja daha. Predlaže koncentraciju na duboke udahe.

Kako se izvodi

Sjednite u ugodni lotus položaj ili sjednite s prekriženim nogama. Smjestite dlanove na koljena, zatvorite oči i duboko udahnite tako da proširite prsni koš i stisnete trbušne mišiće. Osjetite energiju daha sve do područja oko pupka, to omogućuje abdomenu da dobije energiju. Primijetite kako se abdomen ne širi u isto vrijeme kao i prsa. Neka vaši mišići lica budu opušteni. Što više prakticirate ovu pranayamu, dublje shvaćate umjetnost udisanja.

Ujjayi

Još jedna efektna metoda za suzbijanje sramežljivosti je ujjayi disanje. U ovoj pranayami dah struji kroz stražnji dio grla proizvodeći lagani zvuk koji podsjeća na zvuk oceana ili na tiho hrkanje. No, umjetnost leži u protočnosti daha. Rezultati ovise od osobe do osobe, ovisno o tome kako tijelo regira, ali generalno energizira tijelo i otpušta stres.

Kako se izvodi

Legnite u Shavasanu sa ugodno ispruženim rukama i nogama na matu. Zatvorite oči i opustite lice. Zatvorite usta, duboko udahnite kroz nos i fokusirajte se na stražnji dio grla. Zadržite dah neko vrijeme. Izdahnite uz zvuk nalik na valove oceana ili tiho hrkanje iz višeg područja grla. Pokušajte što više koristiti mišiće grla. Oslobodite svoj dah i ne zadržavajte izdah.

Kada se vaša grlena čakra otvori, nećete biti više ona ista sramežljiva osoba kao prije. Bit ćete slobodni i sretni u vlastitom izražavanju.

Izvor: www.yogitimes.com
Foto: lightonpranayama.com