Toplo i mirisno Mjesečevo mlijeko za bolji san

Updated

Poznato je da se čaša mlijeka daje djeci prije spavanja. Ponekad se dodavalo malo cimeta ili kaka. Na Instagramu se već neko vrijeme mogu vidjeti ayurvedski recepti za mliječne napitke s posebnim dodacima poznatim kao adaptogeni. Riječ je o Mjesečevom mlijeku!

mjesečevo mlijeko

Adaptogeni su “superbiljke” koje djeluju antistresno, umiruju i obnavljaju organizam. Također jako dobro djeluju na metabolizam i dobro ih je umiješati u mlijeko te popiti prije spavanja kako bi brže i bolje utonuli u san. Te biljke su razne vrste ginsenga među kojima je najpoznatiji kineski i indijski (ashwagandha). Tu su i mačja kandža, ružičasti žednjak, maca prah pa i kurkuma. Svi oni su snažni antioksidansi, jačaju imunitet, reguliraju razinu šećera i masnoća u krvi te poboljšavaju rapsoloženje i koncentraciju.

mjesečevo mlijeko

mjesečevo mlijeko

Mjesečevo mlijeko je jednostavno za napraviti. Dovoljno je samo mlijeko (može i bademovo, rižino ili sojino), dodajte neke od superbiljaka i eventualno malo meda i cimeta. Zagrijte mlijeko, dodajte sastojke, promiješajte i uživajte.

Ne zaboravite eksperimentirati s okusima i sastojcima jer varijante su razne, a ovisno o sastojcima dobit ćete i boju željenog napitka!

Mliječni napitak sa ružinim laticama:

Sastojci:

Priprema:

U malom loncu na laganoj vatri zagrijte bademovo mlijeko i sok od trešanja. Maknite s vatre i umiješajte med i ashwagandhu (možete i izmiksati u blenderu). Pospite laticama ruže, popijte toplo i utonite u slatki san.

 

Foto: Instagram