Tjestenina – najsvestranija namirnica i dugotrajan izvor energije

Updated

Tjestenina je danas poznata kao važan dio zdrave prehrane. Raznih je oblika, od sitne tjestenine za juhu do velikih školjkastih oblika namijenjenih za punjenje. Tjestenina može biti obična, s jajima (ako niste vegan) ili aromatizirana sastojcima poput rajčica i špinata. Budući da sadrži malo masti i obilje ugljikohidrata, tjestenina je dobar i dugotrajan izvor energije. Osim dobro nam poznate tjestenine od pšeničnog brašna, također postoji tjestenina od kukuruznog i heljdinog brašna, te tjestenina od integralnog pšeničnog brašna, koja sadrži obilje vlakana.

tjestenina, energija, ugljikohidrati

Ova namirnica jedna je od najjednostavnijih, no ujedno i najsvestranijih namirnica. Spoj pšeničnog brašna i vode daje osnovno tijesto, koje se može oblikovati prema želji u bezbroj oblika. Također možete mijenjati i vrste brašna, dodati pire od povrća te tako izbor tjestenine postaje još veći. Iako tjestenina sama po sebi sadrži malo masti, važno je pripaziti pri odabiru umaka, jer pretrpavanjem sirom i vrhnjem tjesteninu će brzo pretvoriti u punomasnu hranu.

Odabir tjestenine pravog oblika

Iako se pravila ne trebate čvrsto pridržavati, neki se oblici tjestenine sigurno bolje slažu s određenim vrstama umaka.

Zdravstvene blagodati

Tjestenina opskrbljuje tijelo energijom za sve vrste tjelesne aktivnosti, od trčanja maratona, joge pa sve do pješačenja do autobusnog stajališta. Bogata složenim ugljikohidratima, tjestenina se polako razgrađuje, pružajući energiju tijekom duljeg vremena. Tjestenina od integralnog brašna je najhranjivija jer sadrži veću koncetraciju vitamina, minerala i vlakana. No sva je tjestenina koristan izvor bjelančevina i sadrži vrlo malo masti.

Tjestenina od heljdinog brašna jako je hranjiva: sadrži svih osam aminokiselina, što je čini cjelovitim proteinom. Također je izrazito bogata vlaknima.

tjesto, pasta, tjestenina, čajčica, umaci

Ideje za brzo pripremanje tjestenine