Tematska radionica: Cjelovit pristup praksi joge

Updated

U subotu, 30. lipnja održat će se Tematska radionica joge: Cjelovit pristup praksi joge koju će voditi dugogodišnji učitelj joge, Domagoj Orlić.

cjelovit pristup praksi joge

Jedna od glavnih karekeristika modernih stilova Joga njihova je fragmentarnost. Naime, ili su reducirani na lošu, osrednju i beskorisnu gimnastiku, na takozvanu “posturalnu jogu” koja je često natjecateljskog i izvedbenog karaktera, ili su reducirani na mentalnu akrobatiku, takozvanu “meditativnu jogu”, koja se često koristi za promicanje neke neohinduističke ideologije i nudi kao lijek za sve ljudske probleme. Gotovo da nitko danas u svijetu  ne prakticira jogu u njezinoj cjelovitosti, što uvelike umanjuje njezinu učinkovitost i baca krivo svjetlo na suštinu joge – koja je cjelovita duhovna praksa skladnog, sustavnog, savjesnog, kontinuiranog i potpunog ljudskog razvoja.

Da bi neka praksa bila autentično jogijska, ona nužno mora biti cjelovita jer jedino kao takva može stvoriti sve preduvjete za razvoj cjeline ljudskosti. Da bi bila cjelovita, mora se poslužiti svim elementima prakse yoge, odnosno svim skupinama jogijskih tehnika koje su razvijane tisućljećima u brojnim iščezlim i preživjelim tradicijama joge na tlu Indije.

Postoji ukupno pet glavnih skupina tehnika joge: 1) asana, ili tjelesni stavovi i srodne tehnike, 2) pranayama, vježbe disanja, 3) dhyana, ili različiti oblici jogijske meditacije, 4) mantra, ili rad s moćnim izričajima i 5) puja, ili obredni postupci razvijanja predanosti.

Stoga je svrha radionice upoznavanje s načelima cjelovitog pristupa praksi joge, uvođenje svih relevantnih tehnika u osobnu praksu svakog polaznika te njihova personalizacija kako bi osobna praksa uistinu bila cjelovita, pravilno prilagođena i dobro odmjerena, a time i maksimalno učinkovita.

Polaznici će naučiti:

  1. glavne skupine tehnika joge, njihovu međusobnu povezanost i načine njihove primjene u svakom konkretnom slučaju
  2. metode razvoja osobne prakse joge koja je bezopasna, učinkovita i ugodna s posebnim naglaskom na cjelovitost prakse
  3. načine odabiranja relevantnih tehnika, njihovog personaliziranja i kombiniranja u zaokružene vježbene cjeline

Na kraju radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati cjelovitu praksu joge u trajanju od sat i pol s posebnim naglaskom na integriranje svih elemenata jogijske prakse u jednu funkcionalnu cjelinu.

Voditelj: Domagoj Orlić
Mjesto: Radnička cesta 20a, stan 34, kat 2.
Vrijeme: subota, 30. lipanj od 15 do 19 sati
Napomena: Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u jogi.
Preporučena donacija: 150 kuna

Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]

Domagoj Orlić (rođen 1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Objavio je nekoliko knjiga o jogi, a nedavno mu je izašla nova knjiga, Ilustrirani leksikon joge, u izdanju Mozaik knjige (2017.). Uskoro izlazi i njegov prijevod Patanjalijevih Yoga-sutri s komentarom pod naslovom Patanjalijeva Niska o yogi te prva monografija na hrvatskom jeziku o mantri pod naslovom Mantra-yoga: Filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.