Sedam zdravih prednosti batata

Updated

Slatki krumpir, poznat i kao batat veoma je dobar za naš organizam, što zapravo i nije iznenađujuće, s obzirom da samo ime govori kako se radi o slatkoj bombi punoj škroba! Nutricionisti ovom korjenastom povrću daju samo pozitivne ocjene. Slatki krumpir može se jesti tokom cijele godine, a na jesen postaje osobito privlačan – kao prilog i sastojak u svemu, od juhe i peciva do pita i drugih deserta.

batat

Ovaj dragulj različitih boja nudi nam neke prilično impresivne zdrave povlastice. Donosimo sedam prednosti slatkog krumpira, uz neke jednostavne načine kako ga iskoristiti u svakodnevnim obrocima, grickalicama i poslasticama.

Dobar su izvor vitamina C i A

Jedna šalica pečenog slatkog krumpira pruža našem organizmu gotovo polovicu dnevne doze vitamina C. Ista porcija također sadrži 400% (!) preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ovi vitamini važni su za imunitet, posebno tijekom sezone prehlade i gripe. Vitamin A također je ključan za održavanje zdrave kože, vida i dobre funkcije organa.

Sadrži mnogo drugih nutrijenata

Porcija slatkog krumpira pruža nam trećinu naše potrebe za manganom, mineralom koji pomaže u proizvodnji kolagena i pomože u održavanju zdrave kože i kostiju. Također našem organizmu daje između 15 i 30% vitamina i minerala B skupine koji pomažu u podizanju energije, uključujući i kalij.

Slatki krumpir sadrži snažne antioksidanse

Vitamini A i C također djeluju kao antioksidansi koji štite stanice od starenja i bolesti. Za još više antioksidanasa, najbolje je odabrati slatki krumpir ljubičaste boje. Pigment koji im daje prekrasnu boju ima posebno moćna antioksidativna svojstva.

Djeluje protiv upala

Poznato je da mala, nenadana upala povećava rizik od gotovo svake kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak. Prirodni protuupalni spojevi u slatkom krumpiru pokazali su da ublažuju upalu na staničnoj razini.Istraživanja provedena na životinjama pokazala su smanjenu upalu u tkivu mozga i živčanog tkiva nakon prehrane koja uključuje ekstrakt slatkog krumpira ljubičaste boje.

batat juha s brokulom

Ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi

Neki smatraju da je slatki krumpir previše brašnast, ali njihov visok udio vlakana omogućuje im da sporo izgaraju, što znači da neće povisiti razinu šećera u krvi i razinu inzulina. Jedna šalica pečenog slatkog krumpira sadrži oko 6 grama vlakana, što je više od četvrtine preporučene dnevne doze.

Slatki krumpir pomaže u reguliranju krvnog tlaka

Jedna šalica pečenog slatkog krumpira koži pruža 950 mg kalija. To je dva puta više od količine koju sadrži banana srednje veličine. Kalij uglavnom oslobađa višak natrija i tekućine iz tijela, što smanjuje krvni tlak i pritisak na srce. Kalij također pomaže u regulaciji srčanog ritma te kod grčeva mišića. Istraživanja Nacionalnog zdravstvenog i prehrambenog ispitivanja pokazala su da manje od 2% Amerikanaca zadovoljava dnevnu preporučenu dozu kalija od 4.700 mg.

Pomaže kod gubitka težine

Oko 12% škroba u slatkom krumpiru je teško probavljivo, a to su tvari poput vlakna koje naše tijelo ne probavlja i apsorbira. Jedna studija je pokazala da zamjena samo 5,4% ukupnog unosa ugljikohidrata teško probavljivim škrobom rezultira povećanjem masnoća 20 do 30% nakon obroka. Teško probavljivi škrob također potiče tijelo da proizvodi više hormona koji izazivaju sitost.

Savjet više

Pečeni slatki krumpiri odličan su izbor u kombinaciji s malo mljevenog cimeta i javorovog sirupa koji je razrijeđen u malo tople vode. Također, krumpiri se mogu ispeći, skuhati i ostaviti preko noći da se namaču u zobi s malo tekućine; mogu se umiješati u smoothije; ili napravi pire s organskim povrćem koje može poslužiti kao baza za juhu.

Komadi slatkog pečenog krumpira dobar su dodatak svježim salatama, a hrskavi pečeni komadići odlična su zamjena za pomfrit ako žudite za njim.. Pire od slatkog krumpira također čini fantastičan dodatak desertima i slatkišima, od kolačića koji se ne peku i brownija do pudinga i naravno, klasičnog jesenskog recepta, pita od slatkog krumpira.

 

Foto: Unsplash
Tekst pripremila: Ida Žganec