Radionica: Svjesno jedenje

Updated

Pokušajte se sjetiti što ste jeli za svoj zadnji obrok? Možete li opisati okus, teksturu hrane? Znate li koju hranu volite, koliko vam je dovoljno? Uživate li u otkrivanju hrane ili ste upali u automatsko jedenje? Znate li da zaslužujete uživati u hrani i da hrana nije kazna?

svjesno jedenje

Svi imamo nekakav odnos prema hrani i nerijetko prema njoj usmjeravamo mnogo emocija. Osmislili smo za vas Dan svjesnog jedenja kako bismo vam ponudili priliku da osvijestite vlastiti odnos prema jedenju i vidjeli što to znači unijeti mindfulness u jedenje.

Često kada jedemo imamo uključenu televiziju pred sobom ili mobitel u ruci. To su distrakcije koja nas ometaju u uživanju okusa hrane u ustima. Upravo ovo “nedužno ponašanje”, koje nazivamo nesvjesno jedenje povezano je s prejedanjem, stresom i povećanom anksioznosti.

Potpuna suprotnost navedenom je Mindfulness koji njeguje pozornost i svijest o mislima, osjećajima, tijelu i svim osjetilima bez prosuđivanja. Potiče znatiželju i njeguje suosjećanje, čime se stvara temelj za svjesno jedenje. Praksa svjesne konzumacije jela može nam donijeti svjesnost o našim reakcijama, mislima osjećajima, motivaciji i uvid u izvor zdravlja i zadovoljstva.

Svjesna konzumacija hrane pomaže vam da se povežete sa samim iskustvom jedenja. Osvještavanje svojih osjetila je početak novog odnosa s hranom i sa samim sobom. Kroz hranu otkrivate jedan divan unutarnji svijet vaših osjetila. Kada se zaustavimo i probudimo znatiželju u našem umu, fokusirani smo na zalogaj u našim ustima, postajemo svjesni rapsodije okusa i kako ona utječe na naše tijelo.

Prilikom svjesnog jedenja ljudi često primijete da su se okusi hrane promijenili. Doživljavaju okuse na novi, drugačiji način. Postaju svjesni da se kvaliteta nalazi u načinu jedenja, a ne nužno u odabiru namirnica.

U mindfulnessu se promjena u mnogim radnjama događa iz svjesnosti. Tako je i kod jedenja – svjesnost je važnija od namirnica jer samo svjesnim jedenjem možemo znati što nam i koliko nam nečega treba.

Svjesnost u jedenju može biti onaj tajni začin svakom obroku. Jer jedenje je vrlo važna radnja i iskustvo za svakog čovjeka. Ono predstavlja emocionalnu i vezu zasnovanu na fizičkim osjetima (glad, sitost, okus,…). Stoga je važno prepoznati takvu radnju kako bi se održala ravnoteža između tih veza.

Kome je radionica namijenjena?

Radionica je namijenjena svima onima koji žele promijeniti način na koji razmišljaju o hrani, pristupiti hrani na drugačiji način, osvijestiti svoje emocije vezane za jedenje i naučiti više o svjesnom jedenju.

Što ću dobiti radionicom?

• njega ne samo tijela, već i srca
• svijest o našem odnosu prema odabiru, pripremi i samom jedenju
• tijekom radionice radimo vježbe osvještavanja misli, osjećaja i fizičkih senzacija vezanih za hranu
• osnažujete se prema intuitivnom hranjenju

Što je u radionicu uključeno?

Dočekat će vas pripremljeni zalogaji, obrok, užina ovisno o tome koja je tema.
To može biti juha povrtna, energetske kuglice, čokolada, granola, humus, povrće, kruh, kolači svaki put nešto novo.
Dobit ćete brošuru o svjesnom jedenju.

Cijena radionice u trajanju od 1 sat je 130 kuna.

Prijavite se na mail: [email protected] 
Maksimalan broj sudionika na radionici je 10.

Adresa održavanja radionice je Svetoivanska 25. Radionica se održava u srijedu 28.studenog u 18 sati.

Voditeljica:

Dubravka Fazlić dipl.oec, NLP Master Trener, terapeutski savjetnik, Wingwave coach, nutrition coach.
Posebnu strast gaji prema prakticiranju mindfulnessa i kako ga uklopiti u svakodnevni život. Uživa u radu s pojedincima i grupama, vodi radionice i edukacije.

Odmara se kada kuha i stvara ukusne zalogaje. Dubravka u sklopu vlastite proizvodnje stvara slasne domaće kolače i uvijek iznova osmišljava nove recepte njegujući znatiželju, otvorenost i uživanje u hrani. I sama je tijekom godina promijenila svoj odnos prema hrani unoseći ravnotežu uživanja u okusima, osvještavanja signala u svom tijelu bez restrikcija i strogog odnosa prema sebi.

Foto: Mindfulness Hrvatska