Radionica: Integriranje mantre u praksu joge

Updated

U subotu, 5. svibnja održat će se radionica Integriranje mantre u praksi joge kroz koju će vas voditi dugogodišnji učitelj joge Domagoj Orlić.

Osnovno značenje riječi „mantra“ je „magična formula“, „sveta riječ“, „posvećeni slog“ ili „moćan izričaj“ koji ima dubok utjecaj na kvalitetu i dubinu našeg života i svijesti, kako svojom zvučnošću, tako i svojim smislom ili njihovom kombinacijom, a koji ne možemo uvijek logički ili znanstveno objasniti i koji obično nije razumljiv na prvi pogled. Glagolski korijen te riječi je man, što znači misliti, mniti, tako da je mantra neodvojiva od naše misli, odnosno sposobnosti mišljenja i misaonog dohvaćanja stvarnosti koja nas okružuje. No, ona ukazuje i na nešto što je onkraj misli, upućuje i na nešto nemislivo, nezamislivo i neiskazivo, nešto šutljivo koje ipak „progovara“ kroz misao, zvuk ili riječ, odnosno mantru.

mantra, joga, domagoj orlić, radionica

Da bismo se povezali s tom unutarnjom zbiljnošću koja je najdublja tišina, može nam poslužiti upravo mantra kao misaoni instrument koji oslobađa od misli. Glagolski korijen trai, naime, znači osloboditi i spasiti, no znači i zaštititi, jer misao je potrebno i zaštiti dok se sliva nazad k svome Izvoru, pa je mantra i ono što štiti misao dok ista dokida samu sebe radi upliva u Nadpojmovni Praiskon.

Mantra je najučinkovitija u kontekstu joge budući da je njezina glavna svrha ekspanzija svijesti ili transcendencija mentalnosti. Također, postoji joga koja se u cijelosti zasniva na mantri, obično je poznata kao mantra-joga i često se unutar tantrizma smatra najlakšim putom za većinu ljudi. Njezina glavna svrha je uklanjanje učmalosti i uznemirenosti iz ljudskog organizma, postupno privođenje uma u stanje bistrine te na kraju odvođenje uma onkraj njega samog u Kozmički Beskraj/Bestraj.

No, mantra se može primijeniti u sprezi sa svim drugim tehnikama joge neovisno o tome o kojoj vrsti ili obliku joge se radi pa se na taj način može pospješiti osobna praksa joge svakog konkretnog praktikanta. Glavna tema radionice stoga je uvod u primjenu mantri u sprezi sa svim glavnim skupinama jogijskih tehnika: u izvođenju asana, pranayame, meditacije i rituala.

Polaznici će naučiti:

Na kraju radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati cjelovitu praksu joge u trajanju od sat i pol s posebnim naglaskom na primjenu mantre u svim aspektima jogijske prakse.   

Napomena: Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u jogi.
Vrijeme radionice: 15 do 19 sati na adresi 
Radnička cesta 20a, stan 34, kat 2.
Preporučena donacija: 150 kuna

Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]

Domagoj Orlić (rođen 1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Objavio je nekoliko knjiga o jogi, a nedavno mu je izašla nova knjiga, Ilustrirani leksikon joge, u izdanju Mozaik knjige (2017.). Uskoro izlazi i njegov prijevod Patanjalijevih Joga-sutri s komentarom pod naslovom Patanjalijeva Niska o jogi te prva monografija na hrvatskom jeziku o mantri pod naslovom Mantra-joga: Filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.