Puni mjesec i kako na nas utječe njegova energija

Updated

Svatko od nas je, na neki određeni način, osjećao povezanost s Mjesecom. Možda je utjecao na naš bioritam ili smo povezanost osjećali vizualno, kao da nas mjesec gleda ili prati.

Mjesec utječe na plimu i oseku, a ljudi, kao i većina životinja, uglavnom se sastoje od vode, pa je logično da utječe i na nas. Pun Mjesec donosi nalet energije, nebo je jače osvijetljeno, a gravitacija nas vuče prema dolje. To je vrijeme kada je ciklus na svom vrhuncu, a mi moramo prihvatiti da će se njegova energija promijeniti.

Mjesec prolazi kroz različite faze u odnosu na Sunce i Zemlju. On se vrti oko Zemlje što se naziva lunarni ciklus. Ciklus započinje s novim Mjesecom, u kojem su Sunce i Mjesec na istoj strani. Pun Mjesec se javlja kada je nasuprot Suncu. Na dan punog Mjeseca, i Sunce i Mjesec postaju centrifugalne sile prema Zemlji, i to je ono što uzrokuje plime i oseke.

mjesec, energija

Puni mjesec i prana

Mjesečev ciklus paralelan je s ciklusom daha. Zadnja faza (puni Mjesec) odgovara najvećoj snazi prane, kraju udisanja, dok Mladi mjesec odgovara apani, kraju izdisaja. Prana je obilježen svojeglavim i emocionalnim stavom, dok fazu apane karakterizira osjećaj smirenosti i uzemljenosti.

Puni mjesec i joga

Za učenike Ashtanga joge obaveza je da nikada ne vježbaju na puni ili mladi Mjesec. U Patanjalijevo vrijeme, u drevnoj Indiji, ljudi su potpuno razumjeli Mjesečev sustav i stoga su nam dali razloge zašto ne vježbati za vrijeme punog i mladog Mjeseca.

Ovo se odnosi i na žene i na muškarce. Pattabhi kaže da će svakoj ozljedi koja se dogodi u ovom periodu trebati duže vremena da zacijeli. Ova dva dana su period promjene jedne vrste energije – energije rastućeg mjeseca u drugu vrstu energije – energiju padajućeg mjeseca. Praksa Ashtange djeluje u skladu s prirodom kako bi nam pomogla da razvijemo višu namjeru.

Puni Mjesec i ayurveda

Prema ayurvedi, pun Mjesec je sila koja donosi snažno ozdravljenje. Povezan je sa energijom Kaphe, donoseći  vrijeme punine, hlađenje, smirivanje i njegovanja. To je vrijeme za stvaranje i donošenje novih stvari u svijetu, biti kreativni i njegovati snagu u nama. Energija punog Mjeseca su slične onima u Kapha doshi; hladne, teške, spore i guste. I ove osobine se često pojavljuju u našim umovima i tijelima za to vrijeme.

U redu je proći kroz ovu fazu, to je prirodno vrijeme za usporavanje, hlađenje, tiho promatranje naših odnosa (sebe i svijeta oko nas) i izražavanje osjećaja zahvalnosti.

Kako iskoristiti energiju punog Mjeseca?

Pun Mjesec sa sobom donosi snažnu energiju koja se ne smije propustiti.

Izbjegavajte meso, procesiranu hranu, ostatke, smrznutu hranu, luk, češnjak i sve namirnice koje su pretjerano slane ili začinjene. Uživajte u svježim, lagano kuhanim namirnica koje neće opteretiti vaše tijelo i um.

Većina nas je čula za Pozdrave Suncu (Surya Namaskar), ali manje je poznat slijed Pozdrav Mjesecu (Chandra Namaskar). Pozdrav Mjesecu možete vježbati bilo kada ako ste u potrazi za njegovanjem kreativne i senzualne strane svoje naravi ili želite ohladiti vrelinu Pitta doshe.

Vježbajte uz ovaj kratki video svoj Pozdrav Mjesecu:

Da li još uvijek osjećate ljutnju, strah, razočaranje ili se držite za neki odnos? S punim Mjesecom, otpustite sve što vas vuče prema dolje i zauzima prostor nečemu vrijednom što može doći u vaš život.

Što želite? Da li ste u potrazi za nečime? Večeras je idealno vrijeme da provedete vani pod svjetlom Mjeseca i nekoliko minuta razmišljate o tome. Opustite um i tijelo i razmislite o vašem posljednjem danu, tjednu i mjesecu. Postavite ciljeve i namjere za budućnost, kratkoročnu ili dugoročnu. Ovo je snažno vrijeme da razmislite i postavite ciljeve.

Ako je vašim kristalima potrebno ponovno punjenje i čišćenje, nema boljeg vremena od večeras. Kristali apsorbiraju energiju koju preuzimaju od nas i okoline. Ukoliko ste ih u posljednje vrijeme često koristili, sad je idealno vrijeme da ih isperete u vodi i položite ih vani kako bi apsorbirali energiju i svjetlost mjeseca.

Foto: Unsplash