ZAŠTO SAM UVIJEK UMORNA?

Updated

Koliko puta tjedno primijetite da se mučite kako biste se ustali iz kreveta? Iscrpljeni ste tijekom dana i osjećate se tromo? Poslijepodne se osjećate tolio umorno da vam se spavanje za stolom čini kao dobra ideja?

Ako su vam ti osjećaji poznati, zapitate se: „Zašto sam tako umorna cijelo vrijeme?“ Istina je da više od trećine nas ne spava dovoljno, niste jedini koji se to zapitaju uz treću kavu u danu.

Izuzev medicinskih slučajeva kao što su narkolepsija ili apneja, u većini slučajeva uzrok pospanosti tijekom dana je jednostavno nedovoljno odmaranja noću. Istraživanja pokazuju da je izvršavanje funkcija značajno smanjeno kada smo umorni. Sposobnost da dovršite zadatke i ostanete usmjereni na cilj može biti otežana, moguće je i da češće zaboravljate, stoga se nemojte čuditi ako se ne možete sjetiti nečega što ste čuli ili pročitali. Također, moguć je i negativan utjecaj na samokontrolu jer se odlučujete za brzi međuobrok umjesto kuhanja zdravog obroka. To su uobičajene nuspojave nedovoljno kvalitetnog sna, kao što je i povećana razdražljivost i loše donošenje odluka.

Koje je rješenje? Bolja higijena spavanja.

Umor

KAKO HIGIJENA SPAVANJA MOŽE UČINITI DA STE MANJE UMORNI

Kažete da ste čuli za higijenu zubi, ali ne i za higijenu spavanja? Uspostavljanje zdravih navika oko spavanja jednako je važno kao četkanje i čišćenje zubi dvaput dnevno. Higijena spavanja odnosi se na oblik održavanja uma i tijela koji vas priprema za miran san, što znači da se osjećate manje umorno tijekom dana.

Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme

Postoji mnogo načina za uspostavljanje bolje higijene spavanja. Jedan od prvih koraka koji možete poduzeti je uspostavljanje i pridržavanje rasporeda – odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme.

Madrac, jastuci, posteljine

Učinite svoje okruženje pogodnijim za odmor. Udoban madrac je temelj čvrstog sna. Ako dijelite krevet s partnerom, je li on dovoljno prostran za vas dvoje? Također,  važni su i neudobni jastuci i posteljine od kojih vam je previše vruće ili hladno. Kada razmislite koliko sati provedete spavajući i koliko loš san može utjecati na vaš sljedeći dan, u ove stvari se uvijek vrijedi uložiti.

Svjetlo, temperatura i zvuk

Svijetlo, temperatura i zvuk mogu poremetiti san, stoga budite sigurni da je soba mračna, hladna i izolirana od buke. Zavjese za zamračivanje mogu pomoći u ublažavanju svijetla. Čepići za uši mogu progušiti neželjeni zvuk ili slušanje glazbe za spavanje može stvoriti opuštajuću atmosferu koja vam pomaže utonuti u dublji san.

Topla kupka, čitanje knjige ili lagano istezanje

Također možete razmisliti o toploj kupki, čitanju knjige ili laganom istezanju – sve su to dobre tehnike koje vam mogu pomoći u pripremi za spavanje. Na taj način možete signalizirati vašem mozgu da san dolazi. Postoji niz aktivnosti koje vam mogu pomoći da ostvarite bolju higijenu spavanja. Kada ih počnete provoditi, pitat ćete se zašto ove rutine niste uspostavili ranije.

Topla kupka

STRES I SPAVANJE

Stres na mnogo načina opterećuje tijelo, ali jedan od simptoma stresa je umor. Kada doživite kronični stres, vaša amigdala, mala struktura u obliku badema smještena u donjoj strani mozga – povećava se i proizvodi kortizol i adrenalin – evolucijski potrebne hormone u slučajevima bježanja ili borbe.

Mala količina ovih hormona nije razlog za zabrinutost, ali ako se oslobađa u velikim količinama ili prečesto, imaju štetne učinke na zdravlje; uzrokujući glavobolje, kronične bolove, česte mučnine, gubitak ili povećanje apetita i remete san, što dovodi do nemira.

Svatko drugačije doživljava stres, ali ako on utječe na vašu sposobnost spavanja, ne brinite – postoje načini za upravljanje stresom, a meditacija je jedan od tih načina. Meditacija pomaže pripremiti um za kvalitetan noćni san te istodobno smiruje tijelo i um.

A ako sumnjate u to može li meditacija upravljati vašim stresom, postoje znanstveni dokazi koji sugeriraju da praksa meditacije djeluje na reprogramiranje mozga. Meditacija smanjuje veličinu amigdale – te strukture u obliku badema u vašem mozgu odgovorne za sve te hormone stresa – vraćajući je na osnovnu razinu i smanjujući osjećaj stresa.