Njegujte čakre odgovarajućim izborom namirnica

Updated

Hladno i vlažno vrijeme snižava nivo energije, čemu najviše doprinose kraći dani i manjak sunčeve svjetlosti, a uz sve to, u ovo doba godine jedemo manje hranjivih sirovih namirnica. Postoji mnogo holističkih metoda koje pomažu da se održi zdravlje, a tu spada i rad s čakrama, energetskim centrima u tijelu, kroz koje protiče životna snaga.

čakre

Osim joge, meditacije, liječenja zvukom i energijom, čakre se mogu držati u optimalnom stanju i pomoću ishrane. Za početak, treba znati da je svaka čakra povezana s određenom bojom. Za zdravlje cjelokupnog organizma, sve čakre moraju biti u optimalnom stanju, a kada je riječ o imunitetu, prehladi, gripi i probavnim problemima, posebnu pažnju trebalo bi posvetiti korijenskoj čakri, solarnom pleksusu, grlu i trećem oku ili Ajna čakri.

Muladhara ili korijenska čakra

Nalazi se u bazi kralježnice, najgušća je od svih čakri i prikazuje se crvenom bojom i zemljanim nijansama. To je ‘centar za preživljavanje’, koji upravlja funkcijama imunološkog susatava i cjelokupnim zdravljem i blagostanjem. Tijekom zime može se naći veliki izbor zdravog korijenastog povrća koje će hraniti ovu čakru, kao što su celer, repa, krumpir, mrkva, artičoka, hren, celer, poriluk. Brusnice su savršeno sezonsko voće za korijensku čakru zbog svoje jarke crvene boje i bogate su C vitaminom. Mogu poslužiti i gljive koje jačaju imunitet i one su za vegane  odličan izvor vitamina D koji je esencijalan za zdravlje u hladnijim mjesecima.

krumpir, artičoka

Manipura ili čakra solarnog pleksusa

Smještena je iznad pupka i povezuje se sa žutom bojom. Ova čakra utječe na rad probavnih organa, unutrašnju snagu, samospoznaju i snagu volje. Ako imate probavne probleme, jedite antiupalnu, antivirusnu i hranu kao što je đumbir, sirovi bijeli luk, crni luk, limun i kurkumu.

4 napitka koji tope masnoće

Vishuddha ili grlena čakra

Nalazi se u grlu i povezuje se sa nebeskoplavom bojom. Predstavlja centar izražavanja i komunikacije i kada je izvan ravnoteže, javljaju se simptomi kao što je bol u grlu, zubobolja, natečeni limfni čvorovi i bol u uhu. Tekuća hrana, kao što su juhe, prirodni sokovi, biljni čajevi i najvažnije – voda, najbolja su hrana za ovu čakru. Limun je najpoznatiji lijek za bolno grlo i preporučuje se za jačanje imuniteta, jer je bogat vitaminom C i djeluje protiv kiselosti organizma.

čaj, voda

Krunska ili Ajna čakra

Nalazi se iznad i između očiju i povezana je sa indigo plavom bojom. Utječe na raspoloženje i predstavlja centar intuicije, psihičke svijesti i mašte. Namirnice koje utječu na ovu čakru su začini. S obzirom na to da je antiupalan, ružmarin može biti dobar protiv glavobolje, naročito u vidu aromaterapije. Također, inhaliranje bosiljkom, odličan je način čišćenja i ublažavanja tegoba izazvanih upalom sinusa. Čili sadrži kapsaicin, prirodni analgetik koji poboljšava raspoloženje.

bosiljak, ružmarin

Izvor: Yoga magazin
Foto: Pixabay