Nezaboravno putovanje: Ashtanga joga retreat u Indiji

Updated

Od 14. studenog do 1. prosinca održat će se retreat, točnije putovanje u daleku Indiju! Ovaj retreat je za sve one koji žele doživjeti srž Indije, koji vole praksu i žele ići dublje u iskustvo života. Na ovo putovanje vodit će vas dugogodišnji učitelj joge Tonči Gulišija i supruga Gorana Gulišija, a oboje su ovu daleku i mističnu zemlju prvi put posjetili 2003. godine.

varanasi, indija

“Naš prvi odlazak u Indiju bio je 2003. godine. To prvo putovanje bio je naš medeni mjesec i tada smo se oboje zaljubili u tu zemlju. Nakon toga, svake godine ponovo odlazimo u Indiju privučeni njenom dubinom i tom drevnom vibracijom Istine koja je utkana u svaku poru te stare tradicije.

Indija je snažna, mistična i ima nevjerojatnu sposobnost da pomogne osvijestiti naše slabosti, aroganciju i mnogo toga lažnoga za što se držimo u životu. Ima potencijal da nas osnaži i približi samome Sebi. 

Nakon svakog odlaska u Indiju nešto se uvijek negdje promijeni, iznutra, a nerijetko i izvana. Kada proces jednog putovanja završi, mnogo je više razumijevanja u svijesti čovjeka, mnogo više slobode i lakoće u srcu. Vidjeli smo nekim dubljim očima kako se ophodimo prema životu. Imamo snagu da ga sve više iskonski živimo.”

Prvi dio retreata (6 dana) održat će se u prelijepoj Kerali

Kerala je najmirnija i najčišća država u Indiji koju nazivaju „Gods own country” zbog njenih prirodnih ljepota. Naše retreat mjesto je u Alleppeyu, Alappuzhi. Ovaj tropski raj obiluje predivnom prirodom, riječnim rukavcima i velikim pješčanim plažama.

Svako jutro od 7 do 8.15 posvetit ćemo se praksi pranayame i meditacije.
Prakticirat ćemo sjevernoindijski sistem i sistem ashtanga pranayame u skladu s mogućnostima svakog praktikanta. Pranayame su znanost same po sebi. Osvijestit ćemo način sjedenja pri izvođenju pranayama kako bi tijelo bilo istovremeno uspravno i opušteno; korištenje svih glavnih bandhi (mula, uddiyana, jalandhara i maha bandha); način udisanja/izdisanja i način zadržavanja daha (kumbhaka). Vrijeme provedeno na ovom retreatu probudit će ljubav prema ovom važnom dijelu jogijske prakse, donijeti uvid u njezin potencijal i razumijevanje suptilnih kretanja energija u tijelu.

Allepey, indija

Prakticirat ćemo meditaciju na treće oko. Jogiji treće oko nazivaju sjedištem uma ili sjedištem Duše. Pozornost se usmjerava na točku između obrva, što priziva energiju u taj centar i um polako postaje jednousmjeren. Energije ide i pingale (lijeve i desne nosnice) uravnotežuju se i otvara se centralni energetski kanal (sushumna nadi). Tada um polako klizne u stanje nirodhe (prekid mentalne aktivnosti). To stanje krasi duboki mir, gusta tišina i rastapanje granica odvojenog identiteta.

Od 8.15 do 10.30 prakticirat ćemo mysore stil ashtanga joge, a šesti dan bit će vođeni sat prve serije s tradicionalnim brojanjem na sanskrtu. Ashtanga joga je intenzivna, integrirajuća jogijska praksa. Fokusiran rad s dahom, bandhama (energetskim lokotima) i drishtijima (točkama fokusa) snažno budi uspavanu energiju, usmjerava je u centralni kanal (sushumna nadi) i integrira je u kanalu. Kada se energija pokrene kroz sushumnu, polako prestaje uvjetovanost uma i svijest prepoznaje svoju pravu prirodu.

Od 11 do 12 sati imat ćemo bogati vegetarijanski brunch.
Nakon bruncha uživat ćemo u čarima Allepeya.

Organizirali smo izlet brodom čarobnim riječnim rukavcima.

Večera je u 19 sati.

Sjever Indije – Rishikesh

Drugi dio retreata (8 dana) provest ćemo na sjeveru Indije, u Rishikeshu, gradiću u podnožju Himalaje na rijeci Gangi. Rishikesh odiše drevnošću starih vremena kada su meditacija, mantra, molitva i druge srodne prakse bile dio svakodnevnog života. Od davnih vremena jogiji su ovdje ulazili duboko u sebe duhovnom praksom. Ta drevna vibracija bit će naš saveznik koji podržava praksu i razvija intuitivno znanje i slobodu.

rishikesh, indija, putovanje

Jutarnji dio retreata isti je kao u Kerali.
7 – 8.15 pranayama i meditacija
8.15 – 10.30 ashtanga
11 – 12 brunch

Nakon toga istraživat ćemo Rishikesh. Sama šetnja ulicama Rishikesha posebno je iskustvo. Posjetit ćemo hramove, sjediti u energiji Kirtana, družiti se sa Sadhuima, izvoditi Puje, Yagye, sudjelovati u Ganga Aartiju, posjetiti pećinu Vashishta, meditirati uz Gangu, doživjeti Haridwar, obići stari Maharishijev ashram, pričati o istini i slaviti život na mjestu gdje se to radi tisućama godina.

rišikeš indija

Imat ćemo tri izleta:

1. izlet
Posjetit ćemo Haridwar (45 min taxijem od Rishikesha), drevni grad, jedno od 7 najvažnijih mjesta hodočašća u Indiji i mjesto gdje se održavaju Kumbh Mele, najveće duhovne manifestacije koje pohode deseci milijuna ljudi. Haridwar je nevjerojatno intenzivno mjesto. Ima snagu da pokaže Duši njen puni potencijal. Posjetit ćemo stare hramove, sudjelovati u večernjoj ceremoniji Ganga Aarti i upijati ovu drevnu vibraciju.

2. izlet
Posjetit ćemo pećinu Vashishta koja je udaljena 30 min vožnje od našeg smještaja. U njoj je Vashishta izvodio svoju praksu, a u novije vrijeme Swami Purushottamananda u pećini je pronašao svoj dom i idealno mjesto za svoju sadhanu. Pećinu krasi duboka tišina i vrlo snažna energija. Unutra ćemo meditirati. Ispred pećine manji je ashram i Ganga. Cijelo to mjesto odiše mirom, tišinom i svetošću.

3. izlet
Posjetit ćemo stari Maharishijev ashram gdje su Beatlesi proveli neko vrijeme usvajajući praksu meditacije i gdje su, inspirirani duhovnim otkrićima, pisali pjesme. Ashram je napušten posljednjih četrdesetak godina. Još uvijek izgleda bajkovito i privlačno. Izgrađen je po prirodnim zakonima i odiše mistikom.

Najsvetije mjesto u Indiji – Varanasi

Zadnji dio retreata provest ćemo u Varanasiju (2 dana). Teško je opisati taj prastari grad, njegovu energiju, ljude i sve što se tamo događa. Varanasi je najstariji živući grad na svijetu i najsvetije mjesto u Indiji. Postoji protokol po kojem se pristupa ovakvim mjestima. Postupit ćemo po uputama Sadhua koji su nas upoznali s ovim unutarnjim zakonima.

varanasi, indija

Posjetit ćemo stare hramove, provozati se barkom, obići gatove, sudjelovati u večernjoj ceremoniji Ganga Aarati, posjetiti Manikarnika Ghat (gat za kremaciju) i doživjeti nevjerojatan intenzitet ovog grada. Postoji vjerovanje u Indiji o mokshi (oslobođenju Duše) koja se dogodi kad netko umre ili se kremira u Varanasiju. Bila to legenda ili ne, snaga i vibracija ovog mjesta ostavlja čovjeka u dubokom čudu, zahvalnosti i poniznosti prema veličanstvenosti Kreacije.
Mislimo da je ovo najljepši način završetka ovog retreata.

Opis puta:

retreat u indiji

Cijena uključuje:

Cijena ne uključuje: 
– prijevoz do Zagreba i na povratku od Zagreba
– snackove i večere u Rishikeshu i Varanasiju
– ulaz u stari Maharishijev ashram
– vizu za Indiju
– putno osiguranje (20 €)
– posjete hramovima i male donacije
– ayurvedske konzultacije, tretmane i slične dodatke.

Cijena: 2300 €
Rok za prijavu je 1. kolovoza. Do tada treba dati akontaciju od 1000 €, a ostatak do 1. studenog. 2018.
Moguća su mala pomjeranja rasporeda retreata zbog avionskih karata.

Učitelji: Tonči i Gorana Gulišija
www.dharmakrit-ashtangayoga.com

yoga indija