Ljetne osvježavajuće salate prema Ayurvedi

Updated

Što napraviti kada je u kuhinji vruće i ne znate kako pripremiti čim brži i čim jednostavniji obrok, a da opet bude hranjiv? Donosimo vam recepte za odlične i zdrave salate prema ayurvedskoj kuhinji.

Ayurvedska salata od avokada

Sastojci:

Postupak:

Ljetne osvježavajuće salate prema ayurvedi

Ova salata može stajati u frižideru, hladi tijelo, ali se mora pojesti unutar par sati od pripreme. Idealna je za ljetne temperature, ima puno vitamina i vlakana, a zahtjeva vrlo kratku pripremu.

Avokado i zelena salata jako hlade tijelo po Ayurvedi i preporučaju se kad su temperature zraka visoke. Osobito će ju voljeti Pitta konstitucije.

Salata od tune

Sastojci:

Postupak:

ayurveda recepti

Idealna je za ručak jer tuna nije lagana za probaviti i super je popiti topli čaj od đumbira s njom ili čašu suhog, bijelog vina. Salata bi se trebala pojesti isti dan kad ju i pripremimo.

Ovaj tip salata su lagane, držimo ju u hladnjaku samo tijekom ljetnih mjeseci. Zimi ju je preporučljivo držati na sobnoj temperaturi,a ne u hladnjaku jer u tom slučaju postaje teško probavljiva i hladi tijelo. U hladnijim mjesecima je to problem jer nas usporava te nam postaje još hladnije.

Salate koje su bazirane na kuhanim sastojcima su prihvatljlive u Ayurvedi jer prioritet je da je hrana termički obrađena, idealno – kuhana. Time pridodajemo Agni = probavnoj vatri i pomažemo svojim probavnim procesima da uspješno uzmu sve što tijelu treba iz pojedenog, ali i da eliminiraju s lakoćom sve što tijelu više ne treba.

Salata od kuskusa i jaja

Sastojci:

salata od kus kusa

Postupak:

Pola šalice kus kusa prelijte sa šalicom vrele vode i dodajte malo začina i par kapi ulja.

Za to vrijeme stavite kuhati 2 jaja, ohladite, ogulite i narežite na četvrtine, taman dok se kus kus napuhnuo.

Narežite pola avokada i dodajte rikole ili bilo koje svježe salate.

Zauljite i začinite po želji.

Izvor: sanusvitablog.com