Kako njegovati i čuvati unutarnju vatru

Updated

Vatra je treći element u Ayurvedi. Njena osnovna značajka je termogeneza – povišenje temperature. Zadatak elementa vatre je da pretvara bilo koju formu u nešto novo. Pod time podrazumijevamo hranu, emocije, misli. Kao što vidimo u prirodi pretvorbu lišća u prah, željeza u mač ili vode u paru, tako i u našem tijelu vatra pretvara sve što ulazi u naš probavni trakt.

ame, agni, probavna vatra

Vatra se nalazi u donjem dijelu želuca i u tankom crijevu. Tamo se zaista pretvorba hrane i pića podiže na višu temperaturu i prerađuje, kako bismo lakše iskoristili sve hranjive sastojke koje smo unijeli.

Smjer u kojem vatra gori je – gore! Stoga ona i simbolizira podizanje na viši nivo i transformaciju u suptilnije i sofisticiranije oblike sve čega se takne. Vatra ima jedina sposobnost transformacije i stoga trebamo čuvati svoju unutarnju vatru =Agni.

eterično ulje, đumbir

Ona se očituje u našim očima. Čim su oči i pogled bistriji i jasniji, time je vatra u nama stabilnija i jača.
Ona je glavni pokretač u nama. Kako bismo se pokrenuli, učinili nešto novo, nešto čega se bojimo i prevazišli svoje strahove ili sumnje – trebamo dovoljno vatre u sebi.

Kako njegujemo vatru:

Agni ili probavna vatra se sastoji od elementa vatre i vode. Agni je naš najbolji prijatelj u tijelu i uvijek njegujemo zdravi osjećaj gladi i topline jer onda metabolizam savršeno radi i lakše se borimo protiv bolesti i bakterija.

Izvor: Sanus Vita