Klasični indijski koncert na krovu Martićeve i Radionica meditativnog pjevanja

Updated

U organizaciji Verbasana Yoga studija održat će se dva događaja: Klasični indijski koncert i Radionica meditativnog pjevanja kroz indijsku glazbu – Rage.

Klasični indijski koncert i Radionica meditativnog pjevanja

Klasični indijski koncert

U subotu, 16. lipnja na krovu Verbasana joga studija u Martićevoj 45, održat će se Klasični indijski koncert jednog od najvećih glazbenika današnje Indije, maestra mandoline Sugata Bhadurija. Nakon svjetske turneje, tijekom hrvatske mini turneje, na tabli će ga pratiti Om Prakash Pandey.

O glazbenicima:

Sugato Bhaduri dolazi iz Kolkate u Indiji. Trenutno je jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji. Glazbom se počeo baviti u vrlo ranoj dobi. Kao dječak, počeo je učiti vokalnu glazbu od svog ujaka. Bitna značajka njegove glazbe je miješanje kristalno čistih tonova s ritmički zamršenim, a duboka osjećajnost i intelektualni pristup prema raga i zvučnim tehnikama su osnovne komponente njegove glazbe.

Duboko rezonantan ton njegova instrumenta, prizivajući nijanse veena, Rababa, Saroda i Sitra, dao je njegovoj glazbi zvuk najranijih izvora indijske klasične glazbe. 2001. godine bio je nagrađen prestižnom SURMANI titulom , a 2012., prestižnom Gandharva Ratna titulom.

Njegov je motto: “Mi smo zvuk. Glazba nije ništa drugo nego naštimati sebe da stvorimo prekrasan zvuk. ”

Više informacija: www.sugatobhaduri.com

Om Prakash Pandey dolazi iz Indije, Varanasija. Završio je postdiplomski studij table na sveučilištu Banaras Hindu. Paralelno s formalinim obrazovanjem nastavlja proučavati svoj instrument na tradicionalan način pod vodstvom maestra Chhote Lal Misre.

Od 2003. godine, kada je preselio u Njemačku, koncertira i putuje s nekoliko poznatih indijskih glazbenika, surađuje na nekoliko world music projekata i snima glazbu za tri filma. Danas živi u Rovinju sa svojom obitelji i radi u Yoga centru Sadhana kao svirač table i terapeut.

Za svoj instrument kaže: “Dok sviram Tablu, razgovaram sa dušama slušatelja.”

Cijena: 60 kuna
Vrijeme održavanja koncerta: 20 sati
Kontakt: [email protected] ili 091 525 7299

Radionica meditativnog pjevanja kroz indijsku glazbu – Rage

U nedjelju, 17. lipnja, Verbasana joga u svom studiju u Voćarskoj 8 održat će Radionicu meditativnog pjevanja kroz indijsku glazbu.

Indijska klasična glazba je tradicionalni oblik pjevanja melodijskih vibracija, koji počinje od tehnike disanja poznate kao pranayama. Na ovoj radionici ćemo pranayamu izvoditi vokalno kroz pjevanje obraćajući pažnju na frekvenciju tona.

Radionica će započeti sa pranayamom, nakon čega slijedi glasovno vježbanje koja uključuje sporo prenošenje nota ili swaras kroz oktavu poput: Do Re Mi Fa So La Ti, a koja odgovara indijskim slogovima Sa Re Ga Ma Pa Dha Ni.

Ovaj zajednički susret će započeti uvodom u indijske Rage, tj. melodijske skale, i u ovom dijelu sudionik će naučiti melodiju ili Ragu koja odgovara dijelu dana u kojem se radionica izvodi (u našem slučaju je to večernja Raga).

Ovaj proces ima izravni iscjeliteljski učinak na tijelo u smislu uspostave ravnoteže između 3 elementa tijela, poznatih kao KAPHA, PITTA i VATA, a također normalizira se krvni tlak kroz opuštanje uma i tijela.

Cilj ove radionice je usklađivanje sa određenim dijelom dana kroz melodiju Rage.
.
Klasična indijska glazba nije samo oblik drevne glazbe, već može imati ozdravljujuće i meditativno djelovanje na ljudsko tijelo, um i dušu.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave su obavezne na e-mail: [email protected] ili na mobitel: 091 525 7299.

Cijena: 299 kuna
Vrijeme održavanja radionice: 16 – 21 sati
Facebook event: Indian Classical Concert & Meditative Healing Vocal Workshop