Kako prakticirati drevnu metodu pročišćavanja – Yagnu?

Jogiji su povijesno izvodili rituale kao način povezivanja s kozmosom i vlastitom višom svijesti. Obredi i rituali sredstva su oblikovanja našeg uma – transformacije istih iz mjesta kaosa, zbunjenosti i buke u mjesto pozornosti i ponovnog povezivanja s našim vlastitim središtem.

Obredi dovode naš um u mjesto pozornosti i ponovnog povezivanja s našim središtem.

Moderni jogiji mogu uvelike imati koristi od starih obreda koji su služili ovoj svrsi tisućama godina.
Yagna je jedan od takvih drevnih rituala koja koristi vatru kao medij uz koji nastaje poveznica s našim središtem mirnoće i višim ja.

Vatra kao sveti element

Vatra je prvi element koji su ljudi otrkili. Ostala tri elementa (zemlja, vjetar i voda) su već bila naočigled svima. Pronalazak vatre dao je ljudima moć zaštite, kuhanja hrane i čišćenja njihovog okoliša.

Naučiti njegovati plamen bila je prekretnica za ljude u usponu i naposljetku razvoju prema ključnim iskrama svijesti.

Sasvim prirodno, mudracima drevne vedske ere bilo je od najveće važnosti njegovati vatru stvaranja. Prva riječ u Rigvedi (smatra se najstarijom knjigom od Sanskritskih himni) je Agni, kozmička vatra svemira.

Sasvim slučajno, “Agni” je korijenska riječ za latinski korijen Ign što je korijen engleske riječi “Ignite” – što je zapravo mali podsjetnik da je sve povezano u korijenu.

Dakle, što Yagna znači?

Yagna je bila Vedski obred koji je vjerojatno nastao negdje između 1500 – 1200 godine pr. Kr., o točnim datumima se još uvijek raspravlja, a započela je kao obred žrtve svetom Agni.

Svrha Yagna obreda je bila dovesti drevne jogije u stanje izravne povezanosti s izvorom svemira povezujući ih s pet elemenata – osnovnim silama stvaranja. Drevni jogiji započeli su obred gradnjom oltara od cigli, dodavali su drvo i vatru palili uz pomoć kremena. Za potpalu su koristili ghee (pročišćeni maslac) i za kraj pjevali svete stihove iz Veda.

No najvažniji sastojak bio je žrtvovati nešto značajno vatri. Ovi Yagniji bili su veliki, ponekad su trajali danima bez
prestanka a izvodili su se za dobrobit društva, države ili mira na zemlji.

yagna

Zašto biste vi prakticirali Yagnu?

Iako se izvodila za zajednicu, Yagna je i aktivnost za dušu, za osobu koja dobiva plodove svoje karme (akcija) kroz njenu ili njegovu žtrvu.

Svaka duša ima unutarnji plamen koji je odraz kozmičke vatre. Kako iznad, tako i ispod.”

Njegovanje naše unutarnjeg plamena zahtjeva svijest, koncentraciju, ustrajnost i osjećaj svrhe. Kada zanemarujemo naš unutarnji plamen, naša strast i svrha postaju nered zbog destruktivne moći vatre. Međutim, uz prikladnu brigu, plamen i vatra pružaju fokus za naš smisao, uništavaju naše unutarnje nečistoće i povećavaju našu inteligenciju.

Ovo su koraci koje se provode u svrhu prakticiranja vašeg vlastitog mini-rituala Yagna kod kuće:

1.Priprema

2. Izvedba

3. Upute

Gledati u vatru ili plamen može biti očaravajuće, gotovo meditativno. Iskoristite moć vatre kako biste natjerali svoj vlastiti plamen prema vašoj svrsi. Možete Yagnu izvoditi kao svakodnevni obred, kad ste pred novim pothvatom, ili jednom godišnje kako biste dali empatičniji smjer svojem trenutnom putovanju.

Izvor: yogiapproved.com
Foto: unsplash.com/worldhindunews.com
Pripremila: Helena Biberić