Dizajnirajte meditacijski kutak u svom domu

Updated

Vrijeme provedeno u meditaciji je vrijeme posvećeno njegovanju svoje veze s dušom. Redovna meditacija pruža brojne zdravstvene benefite, uvide i odgovore na pitanja. U SAD-u postoji trend prenamjene soba ili dnevnih boravaka u tiha utočišta za meditaciju. Unutarnji dizajn služi svojoj dubljoj, drevnoj svrsi kada ga koristimo kako bi njegovali svoju duhovnost. Meditacijski prostori nam pomažu da utišamo osjetila i nude nam filozofiju življenja koja promovira luksuz minimalizma. Ukoliko nemate posebnu sobu, pokušajte stvoriti svoj kutak u domu gdje ćete se moći mirno prepustiti meditaciji.

Dizajnirajte meditacijski kutak u svom domu

Putem osjetila percipiramo našu okolinu i osjećamo njezine stimulirajuće ili opuštajuće efekte.  Percepcija unutarnjeg, suptilnog svijeta je lakša kada su osjetila umirenija. Tada se naša osjetila ponašaju ne samo kao receptori vanjskoga svijeta, nego pomažu održavanju blaženstva naše duše. Kada shvaćamo pet osjetila kao instrument naše duše, oni postaju božanski vodiči za unutarnji dizajn doma.

Zvuk

Iako boje obično smatramo vizualnim osjetilom, na teritoriju duše mogu nam poslužiti kao senzualna fuzija. Možda zato ponekad i opisujemo boje kao glasne ili meke.  Neutralna, pastelna zelena ili toplije nijanse indijskih žutih, narančastih i indigo boja pružaju vizualnu i doslovnu tišinu. Boje pomažu u okretanju sluha prema unutra, prema prirodnom, iskonskom zvuku daha, mantre ili potpunoj blaženoj tišini duše.

Vid

Kada pretvarate kutak u svoje mjesto za meditaciju razmotrite filozofiju Buddhe o Srednjem put. Zadržite ono što vam je nužno za udobnost i praktičnost poput sofe ili kreveta te uklonite ono što vam ne treba. Neka prazan prostor bude obasjan svjetlom. Prostranost služi kao ogledalo meditativnog stanja i pomaže u fokusiranju na meditaciju. Na glavno mjesto prostorije možete smjestiti  svijeće, cvijeće, kristale ili kipiće kako bi pridonijeli atmosferi.

Okus

Jednostavnost može biti čudnog okusa jer postoji tendencija da sigurnost tražimo izvan sebe, u materijalnim stvarima. Ako se odupirete vanjskoj jednostavnosti, moguće je da se također opirete meditaciji. Luksuz minimalizma implicira jednostavnost kao elegantnu formu, a ne kao strašnu. Na teritoriji duše, okus pruža iskustvo potpune apsorpcije u našoj prirodi. Zanimljivo, ulazak u meditaciju povećava rad žlijezda slinovnica, pa se pokušajte zapitati za čime ste gladni, što vas zadovoljava. Kada sjednete u meditaciju, možete se zapitati ‘Što ja želim‘?

meditacijski kutak

Dodir

Prirodna vlakna i teksture donose iscijeljujuće, smirujuće efekte prirode u naše domove. Iz tog razloga se podovi od bambusa, ispleteni matovi, kamenje, elementi vode i orhideje često koriste u uređenju spa centara i joga studija. Odjeća od pamuka i svile dopušta da naša koža diše. Dodir kao unutarnje osjetilo poštuje prirodu i njezinu energetsku bit, pranu ili dah. U meditaciji se osjećamo sigurno kada posebnu pažnju pridajemo našem dahu.

Miris

Miris je najstariji od svih osjetila i može biti okidač za odgovore duboko pohranjene u nama. Miris kao unutarnje osjetilo opija sa svojom esencijom, međupovezanosti i jedinstvom. Miris suptilnih eteričnih ulja, svijeća ili tamjana može nas uvesti u meditativno stanje. Također, paljenje svijeća ili mirisnih štapića može biti ritual za ulazak u meditaciju. Plamen jedne svijeće nikad nije umanjen plamenom drugih svijeća. Vjeruje se da miris tamjana nosi molitve u nebo. Iako meditacija nije molitva, ritual upotrebe mirisa i svjetla nas podsjeća da naša praksa meditacije ne služi samo nama.

Vrijeme i prostor koji stvorimo za meditaciju u našem domu je metafora za našu posvećenost miru na našem planetu. Na Zapadu raste praksa korištenja umjetnosti unutarnjeg dizajna za duhovne svrhe. Nadajmo se da reflektira i posvećenost srcu jogijske filozofije i prakticiranju ahimse, nenasilja prema sebi i drugima.

Izvor: yogitimes.com
Foto: Pinterest