Isprobajte savršen kruh od pira

Updated

Pir, znan još kao dinkel ili krupnik, žitarica je poznata još od davnih vremena. Daleki je srodnik pšenice kojeg karakterizira orašast, lagano slatkast okus. Brašno od pira odlična je zamjena za pšenicu ili bijelo brašno u pripremi kruha i peciva. Budući da sadrži gluten, neće toliko promijeniti okus i teksturu pekarskih proizvoda, ali ga za razliku od pšenice sadrži u puno manjoj mjeri zbog čega se lakše probavlja. Osim toga, dodatna je prednost pirovog brašna bogatstvo drugih hranjivih tvari.

pirovo brašno, pirov kruh

Visok sadržaj niacina
Pirovo brašno sadrži približno 5,5 mg niacina ili vitamina B3 na 100 g, što je 5 % više nego u pšeničnom brašnu, navodi članak objavljen 2008. godine u časopisu Acta Scientiarum Polonorum. Preporučeni dnevni unos niacina iznosi 20 mg pa porcija od 100 g zadovoljava 27,5 posto dnevnih vrijednosti. Poput ostalih vitamina B kompleksa, niacin pomaže u regulaciji metabolizma, potiče stvaranje hormona te sudjeluje u poboljšanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola u krvi.

Bogat mineralima
Prema članku objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry u ožujku 2005. godine, u usporedbi sa pšenicom, pir sadrži veću količinu minerala kao što su bakar, željezo, cink, magnezij i fosfor. Ti su mikronutrijenti neophodni ljudskom tijelu za održavanje zdravog živčanog, kardiovaskularnog, koštanog i imunološkog sustava.

Nadalje, pirovo brašno lako se topi u vodi, zbog čega se lakše probavlja. Osim toga, pir i integralno pirovo brašno sadrže više vlakana nego pšenica, navodi članak objavljen 2000. godine u časopisu u Food Chemistry. Topiva vlakna posebno su korisna za snižavanje kolesterola u krvi i reguliranje razine šećera u krvi.

Recept:

Pomiješajte sve sastojke i zamijesite kruh. Ostavite da se digne pa ponovno zamijesite. Pustite da odstoji. Zatim prebacite tijesto u kalup za pečenje, nakratko ga opet pustite da odstoji pa pecite u pećnici (s ventilatorom) zagrijanoj na 170 stupnjeva 25-30 minuta, s tim da vrijeme pečenja može varirati od pećnice do pećnice.

Izvor: naturala.hr
Foto: Pixabay