Imaš najdraži joga položaj? Saznaj što on govori o tebi!

Updated

Baš kao što smoprivrženi određenim tipovima joge, isto tako se često nađemo u situaciji gdje kolutamo očima na pozu koju jednostavno ne volimo (iz bilo kojeg razloga), dok se drugoj radosno prepustimo. Način na koji interpretiramo i prakticiramo vježbanje joge ovisi o mnogo čimbenika.

Na primjer, netko tko teži većoj snazi i energiji u svojim vježbama, smatrat će pozu planka, odnosno skleka (Chaturanga Dandasana) ili pozu niskog planka (Low Plank) potpunim osnaživanjem tijela i duha, dok će netko tko je fokusiran na okrepljujuće vježbe smatrati Balasanu, odnosno položaj djeteta, svojim najboljim prijateljem.

No, jeste li ikada razmišljali kako naše veličanje određenih položaja može pružiti uvid u tip osobe kakve zapravo jesmo?

U nastavku pročitajte što vaša omiljena asana govori o vašoj osobnosti:

Stajaći položaji:

Za one koji preferiraju stojeće položaje poput Tadasane, odnosno planine te Utkatasane, odnosno položaja stolice, smatra se da su pragmatični ljudi koji vole uspravno stajati s obje noge čvrsto na zemlji. To su osobe koje su prizemljene u svim aspektima svoga bića, bilo da se nalaze na svojoj prostirci ili ne te koji ostaju dosljedni u svojim uvjerenjima i pogledima na svijet.

Položaji ravnoteže:

Ako volite položaje poput Vriksasane (položaj Drveta), Garudasane (položaj Orla) ili položaj Plesača, onda ste zasigurno tip osobe koja voli biti prizemljena, no, s druge strane, želi nešto što će je iznenaditi, maknuti iz komfor zone, u nadi da otkrije nešto novo o sebi i svojim mogućnostima. To znači da, i u drugim aspektima života, takve osobe žele postići veći smisao ravnoteže kako bi postali najbolja verzija sebe. Štoviše, ne žive u strahu od padanja – jednostavno otresu prašinu sa sebe i pokušaju ponovno.

Backbends – položaji izvijanja unatrag:

Položaji poput Dhanurasane (Kotač), Ustrasane (Deva) te položaj Sirene znakoviti su za osobe koje se kroz život vode srcem. Osjećajne su i osjetljive prema drugima te dosta ranjive. Njihova djela su kontrolirana od strane srca i emocija, a one su i ključ njihova bića. Najveća snaga iz njih zrači kada se, u jogi, izlažu položajima otvaranja srca.

asana most

Položaji izvijanja unaprijed:

Možda ste fan položaja izvijanja unaprijed poput položaja Djeteta, Psa prema dolje ili Glave do koljena (Janu Sirsasane)? Osobe koje preferiraju ovakve položaje najčešće imaju pozitivnu percepciju života. Rijetko se iznenađuju i ostaju šokirani jer su po karakteru prilično ravnodušni. Također, često svoja razmišljanja zadržavaju za sebe kako bi se mogli pasivno odraziti.

Ravnoteža ruku:

Položaji poput bočne Vrane te planka te položaj Pauna, popularne su među onima koji vole izražavati svoju razigranu, odvažnu i neustrašivu stranu. Njihovo samopouzdanje vlada u svim područjima njihova života – čak ih ni rizik od pada ravno na lice ne sprječava u testiranju svojih granica.

Položaji otvaranja kukova:

Ako preferirate položaje poput Goluba ili Majmuna (špage), onda ste jedna od onih osoba koja se ne boji testirati granice izdržljivosti svoga tijela, čak i ako to zahtjeva malo nelagode. Vođeni ste mišlju da će vam najzahtjevniji položaji, poput spomenutih, donijeti više zadovoljstva nego patnje. Između ostalog, poznato je da kukovi kriju mnogo emocija pa to dokazuje da su ove osobe spokojne te pozdravljaju svoje najdublje osjećaje. Stoga, definitivno niste jedni od onih koji izbjegavaju isprobavanje nečega novog i odvažnog.

Savasana:

Savasana, odnosno položaj mrtvaca, sinonim je za otpuštanje, mirnoće u cijelosti. Iako nekim osobama ovaj položaj teško pada, drugi mu se, pak, vesele. Onima, kojima pomisao na jednostavno ležanje, mirnoću i tišinu donosi zadovoljstvo, mogu biti oni kojima u životu uistinu treba malo rock and rolla. Možda čeznete za tišinom i mirom u drugim područjima vašega života, bilo zbog zahtjeva koje donosi posao, obitelj, društvene aktivnosti ili nešto drugo. Čak i ako razmišljate o svemu od čega ćete pobjeći tijekom ovoga položaja, trebali biste osigurati poduzimanje potrebnih koraka kako biste si pružili više mira i tišine u svakodnevnom životu. Tako biste bili još opušteniji i zavoljeli ovaj položaj još i više.

shavasana

Čini se kako svatko od nas ima ono nešto najdraže od svega, a to nas slijedi još od vremena kada smo bili djeca. Bilo da je to najdraža boja, najdraži okus sladoleda, najdraže godišnje doba (nije li to uvijek bilo ljeto?), najdraži prijatelj, naše najdraže jelo…čini se pomalo trivijalno jer kao da oduzimamo dubinu ostalih stvari koje su jednako dobre na drugačiji način.

Pa, iako smo odrasli, to ipak ne znači da se ne uhvatimo kako neprestano odbacujemo jedan par hlača za jogu ili radimo prikriveni pobjednički ples kada nam učitelj joge kaže da se prebacujemo na Natarajasanu ili položaj Plesača. I to je sasvim u redu! Dakle – koji je vaš najdraži joga položaj? Otkrijte nešto novo o sebi.

Pripremila: Martina Papak
Izvor: yogiapproved.com
Foto: unsplash.com