Asane za duboko otvaranje kukova

Updated

Često se spominje da su naši odnosi i emocije pohranjeni u našim bokovima. Što to točno znači? Ako imamo uske i zategnute bokove, da li to znači da smo u njima pohranili neke loše emocije i traume vezane uz ljubav ili naš odnos s bližnjima? Možda se bojimo romantičnih odnosa? A možda smo jednostavno takve bokove nasljedili od svojih roditelja.

Iako ne možemo znanstveno ustanoviti povezanost između zateknutih i neflesibilnih kukova i našeg uspjeha u odnosima, znamo da kada smo u stresnim situacijama (‘borba ili bijeg’ situacija), moramo angažirati naše emocionalne mišiće i stegnemo naše kukove. Na psiho-duhovnoj razini, kukovi su sjedište naše seksualnosti i individualnosti, a oboje su duboko isprepleteni s našim povezivanje s drugima.

Što su stegnutiji naši bokovi, stegnuti su i mišići u našem donjem dijelu leđa, psoas je skraćeniji što sve zajedno rezultira težim hodanjem, dužim stajanjem i sjedenjem te otežava našu joga praksu.

Sljedeće asane će masirati, otvoriti, i podmazati kukove za maksimalnu udobnost i krajnju transformaciju.

Eka Pada Adho Mukha Svanasana

otvaranje kukova

Ruke neka budu čvrsto u podu, pupak pritisnut prema kralježnici, a peta neka dotiče pod. Ovo će istegnuti listove i zadnju ložu i zagrijati kukove.

Eka Pada Adho Mukha Svanasana (otvaranje kukova)

asane za kukove

Otvorite kuk tako da savijete podignuto koljeno. Peta mora biti čvrsto na podu. Ova asana će otvoriti mišić u kukovima i pripremiti ga za neke od dubljih položaja.

Ardha Hanumanasana

duboko otvaranje kukova

Savijte prednje koljeno pod kutom od 90 stupnjeva, da su vam prsti vidljivi na taj način da koljeno bude točno u ravnini s petom. Oslobodite se napetosti u vratu pozicijonirajući ga ravno, kao nastavak vaše kralježnice.

Anjaneyasana

joga za kukove

Koljeno spustite na pod i zamahnite rukama te ih stavite iznad glave. Ruke su istegnute. Uvucite trbuh kako bi se kralježnica ispravila i ostala zaštićena. Kukove vucite prema podu kako bi se istegnuli i pazite da trbuh bude cijelo vrijeme uključen.

Utthan pristhasana

asana gušter

Iz prošle asane, povucite prednju nogu prema naprijed, tijelo nagnite prema naprijed i gledajte ravno, vrat neka bude u produžetku kralježnice. Ruke su na unutreašnjoj strani koljena, a dlanovi i laktovi na podu. Stražnje koljeno podignite od poda i ostanite u ovom položaju 5-10 udaha i izdaha i istegnite stražnje bedro na način da ga dižete prema stropu, a prsa prema naprijed kroz ruke.

Utthana Pristhasana (twist)

zakoceni kukovi

Spustite i savijte koljeno stražnje noge na prostirku, prsti nega budu usmjereni prema stopu. Produžite suprotnu ruku i uhvatite se za gležanj ili prste. Počnite uvijati kralježnicu tako da se prsa otvaraju prema nebu.

Adho Mukha Svanasana

pas prema dolje

Pobrinite se da su noge raširene u razini kukova, a trbuh uvućen prema kralježnici. Dlanovima pritisnite pod i u ovoj asani ostanite pet udisaja.

Eka Pada Rajakapotasana

asana golub

 

Savinite desno koljeno tako da je gležanj blizu prepona. Prsti ruke dotiču pod. Lijeva noga je položena unatrag, ispružena je tako da dotiče pod, koljeno je  ravno, prednji dio stopala dodiruje tlo, dok je taban okrenut prema stropu. Spustite desni gluteus na pod i pritisnite trtičnu kost naprijed kako bi poduljili donji dio leđa. Ostanite nekoliko dubokih udaha i izdaha u ovom položaju.

Eka Pada Rajakapotasana (varijacija)

asane za duboko otvaranje kukova

Iz prošle poze, lagano savijte stražnje koljeno dok ne uhvatite gležanj ili prste. Rotirajte nogu prema unutra sve dok ne osjetite istezanje u prednjoj strani bedra. Ako želite i ako ne postoji veliki napor, posegnuti s obje ruke prema gležnju, uključite trbušne mišiće i pazite da ne potonete u donjem dijelu leđa.

Agnistambhasana

zakoćeni kukovi

Sjednite uspravno, poravnajte desno koljeno na vrh lijevog gležnja, a lijevo koljeno na vrh desnog gležnja. Rotirajte oba kuka prema van. Ako se koljeno gornje noge podiže iznad donjeg gležnja, stavite jastuk ili blok ispod podignutog koljena za sigurnost i podršku. Ako se koljena slobodno odmaraju na gležnjavima, počnite se lagano spuštati prema naprijed.

U ovom trenutku, vratite se u Adho Mukha Svanasana (Pas prema dolje) i ponovite cijeli slijed na suprotnoj strani.

Baddha Konasana

I za kraj, sjednite udobno i neka koljena budu otvorena u stranu, neka se tabani dodiruju, a pete diraju pubičnu kost. Noge otvorite poput knjige i lagano se spuštajte prema naprijed koliko vam dopušta vaše tijelo.

joga za kukove

Izvor: yogajournal.com