Ekoteka – od starih kuhinjskih krpa do inovativnog rokovnika

Updated

EKOTEKA je unikatni rokovnik, napravljen u potpunosti od recikliranih materijala što ga čini 100% ekološkim od početka do kraja, od korica do korica.

smreka

To je višestruko nagrađivan, inovativan hrvatski proizvod na čiju se proizvodnju recikliranog rokovnika odlučila ekipa iz ACT Printlab-a iz Čakovca. Osmišljeni su s ciljem da budu u potpunosti iskoristivi te da se u njihovoj proizvodnji koristi što više odbačenih i starih materijala. Korištenjem otpadnog tekstila smanjuje se količina smeća koje svakodnevno stvaramo.

Korice se rade od tekstila i papira. Otpadni je tekstil dobiven iz bačenih košulja, poderanih hlača, premalih majica, haljina iz mladosti i kuhinjskih krpa, a skrojen i pažljivo odabran uz pomoć dizajnera u društvenom poduzeću Humana Nova. Papir korišten za izradu Ekoteke 100%-tni je reciklirani papir.

zemlja, recikliranje

Papir korišten za izradu unutrašnjosti teke i bloka također je reciklirani. U proizvodnji Eko teke korištena je boja bazirana na biljnim uljima. Eko teka do vas dolazi upakirana u ekološku ambalažu koja je dalje iskoristiva kao stalak za slike i vašu najdražu fotografiju.

Osmišljena je i u potpunosti razgradiva etiketa s kojom možete uzgojiti vlastitu smreku te vratiti prirodi ono što nam je podarila – drvo. Smreka ne zahtjeva mnogo. Dovoljno je da barem jednom dnevno zahvati pokoju zraku sunca. Odvojite etiketu s proizvoda i zataknite je u zemlju. Povremeno zalijte s malo vode. Sjemenke možete i odvojiti i saditi ih zasebno.

Proizvodima kao što su Eko teka, Eko blok i Eko olovka smanjujemo ekološki otisak i brinemo za naš planet Zemlju.

Piše: Kristina Arko
Foto: Ekoteka