Dvodnevna radionica: Uvod u Patanjalijeve Yoga Sutre

Updated

Vikend 28. i 29. siječnja održat će se dvodnevna radionica joge u Zagrebu ‘Uvod u Patanjalijeve Yoga Sutre’.

Prva radionica, 28. siječanj (subota) od 15 do 20 sati:
Prvo poglavlje o sabranosti (samadhi-pada) i drugo poglavlje o pregnuću (sadhana-pada); uvod u tekst, učenje recitiranja teksta na sanskrtu, razgovor o tekstu i primjerena praksa joge; na temelju novog prijevoda Patanjalijeve Niske o yogi Domagoja Orlića.

Druga radionica, 29. siječanj (nedjelja),od 10 do 15 sati:
Treće poglavlje o postignućima (vibhuti-pada) i četvrto poglavlje o izdvojenosti (kaivalya-pada); razgovor o tekstu, učenje recitiranja teksta na sanskrtu i primjerena praksa joge; na temelju novog prijevoda Patanjalijeve Niske o yogi Domagoja Orlića.

patanjali

Patanjalijeve Yoga-sutre (Niska o yogi) jedan su od najstarijih, najvažnijih i najutjecajnijh tekstova u povijesti joge koji je preveden na više od 40 svjetskih jezika. Zbog iznimne jezgrovitosti i kratkoće, kriptičnosti i mističnosti, te nepostojanja živuće tradicije koja bi mogla ponuditi mjerodavno tumačenje, tekst je pretrpio različite filozofske interpretacije i praktične primjene. Voditelj nudi novi prijevod teksta sa sanskrtskog originala, razumljivo razjašnjenje glavnih ideja i učinkovitu primjenu temeljnih načela u osobnoj praksi joge.

Polaznici će naučiti:

Na kraju obje radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati praksu joge u trajanju od sat i pol koja će ilustrirati suštinu klasične osmerostruke joge s posebnim naglaskom na jogijsku meditaciju.

Svi sudionici dobit će kopiju autorovog (još) neobjavljenog prijevoda Patanjalijeve Niske o jogi.

Preporučena donacija: 100 kuna po radionici. Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]

Domagoj Orlić (rođen 1970.). cjeloživotni je učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye (1888. – 1989.) i njegovog sina T. K. V. Desikachara (1938. – 2016.). Autor je nekoliko knjiga o jogi te dugogodišnji proučavatelj, praktikant i učitelj joge iz Zagreba.