Dvodnevna radionica: Učinkovito, bezopasno i ugodno izvođenje asana

Updated

Domagoj Orlić pripremio je još jednu tematsku dvodnevnu joga radionicu pod nazivom Učinkovito, bezopasno i ugodno izvođenje jogijskih stavova – asana koja će se održati 25. i 26. ožujka 2017. godine u Radničkoj cesti 20a, stan 34, kat 2.

Velik dio moderne joge usmjeren je gotovo isključivo na izvođenje jogijskih stavova i postoje brojni pristupi ‘pravilnom‘ izvođenju asana. To se uglavnom svodi na (lošu) gimnastiku, odnosno puku (i obično neučinkovitu) tjelovježbu koja je uglavnom izgubila svoju poveznicu s tradicijom i dekontekstualizirala se od cjeline joge. Stoga vlada velika raznolikost i mnoštvo nejasnoća u svezi s time kako suvislo vježbati taj ‘tjelesni‘ aspekt joge, pogotovo zato što su se preživjeli elementi indijskih tradicija ispremiješali s različitim zapadnim i dalekoistočnim tradicijama pa je danas vrlo teško ustanoviti što je autentično i tradicionalno jogijsko znanje, a što moderni amalgami. I mnogo važnije, što je od svega toga uistinu učinkovito za svakog konkretnog praktikanta?

Prema T. Krishnamacharyi, jednom od najznačajnijih modernih obnovitelja joge u 20. stoljeću, asane nisu tjelovježba, nego su prvenstveno dinamična pranayama koja, produžujući i osnažujući dah uz pomoć primjerenog pokreta, adekvatno  priprema za statičnu pranayamu, pa svoj puni smisao i vrijednost asane imaju samo unutar konteksta cjeline joge i prilagodbe prakse asana svakom, uvijek osebujnom i neponovljivom aspirantu. Samo ako se izvode u sprezi s dahom i punom pažnjom, te s jasnom sviješću da omogućuju razvoj drugih suptilnijih vidova joge, asane mogu donijeti svoj plod – psihofizičku stabilnost koja omogućuje dobro zdravlje, kvalitetan dah i meditativan um.

Dvodnevna radionica: UČINKOVITO, BEZOPASNO I UGODNO IZVOĐENJE asana

Polaznici će naučiti:

1. glavnu svrhu, različite primjene i osnovu podjelu asana s obzirom na gibanja kralježnice (asana-siddhanta)

2. temeljna načela izvođenja asana u sprezi s drugim tehnikama joge, osobito u sprezi s bandhama i kaya-mudrama hatha-joge, pranayamom i mantrom

3. načela smislenog strukturiranja cjelovite prakse asana (vinyasa-krama)

4. načela prilagodbe asana konkretnom pojedincu i njegovim/njezinim uvijek specifičnim i promjenjivim potrebama i sposobnostima (viniyoga joge)

5. specifičnosti Krishnamacharyinog pristupa izvođenju asana u različitim fazama njegovog osobnog razvoja kao jednog od najvažnijih i najutjecajnijih učitelja joge u 20. stoljeću

Na kraju obje radionice voditelj će sa sudionicima odvježbati cjelovitu praksu joge u trajanju od sat i pol s posebnim naglaskom na kvalitetno izvođenje asana i usvajanje temeljnih načela svrsishodnog izvođenja asana u sprezi sa svim drugim tehnikama joge.

Svi sudionici dobit će originalne fotokopirane materijale vezano uz temu.

Preporučena donacija: 100 kuna po radionici.

Za rezervaciju mjesta i sve dodatne obavijesti, obratite se izravno voditelju na njegov e-mail: [email protected]

Domagoj Orlić (rođen 1970.). cjeloživotni je učenik Marka Whitwella (rođen 1949.), jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye (1888. – 1989.) i njegovog sina T. K. V. Desikachara (1938. – 2016.). Autor je nekoliko knjiga o jogi te dugogodišnji proučavatelj, praktikant i učitelj joge iz Zagreba.