Dvodnevna radionica: Mirnoća i uvid

Updated

Vikend 11. i 12. veljače održat će se seminar/radionica na kojem ćete saznati sve što vam je potrebno za usvajanje prakse chan meditacijske prakse.

Na radionici Mirnoća i uvid, saznat ćete kontekst prakse, osobite metode, stupnjeviti put napretka, najčešće i one nešto rjeđe prepreke i kako se s njima nositi, o formalnoj i neformalnoj praksi i još mnogo toga.

budistički centar

Tečaj je destilat tridesetogodišnjega iskustva u meditaciji našega učitelja, Žarka Andričevića. Kao što Žarko nije samoproglašeni instant-učitelj, već Dharma-nasljednik jednog od najznačajnijih učitelja budizma današnjice, tako ni ono što ćete naučiti na ovom tečaju nije instant-metoda duhovnoga napretka.

Chan je nešto mnogo dublje, i mnogo ozbiljnije. Chan ne nudi ugodu, već razumijevanje neugode i nadilaženje i jednoga i drugoga. Chan nije eskapizam, već hvatanje u koštac s onime od čega bismo htjeli pobjeći. Chan nije plutanje u ružičastim oblacima već suočavanje sa stvarnošću. I oslobođenje koje takvo suočavanje donosi.

Nakon tečaja, uspijete li uspostaviti svakodnevu praksu, u jednome ćete se trenutku moći priključiti grupnim sjedenjima koja se u Centru održavaju dva puta tjedno. Grupna je praksa poseban podstrek i nadahnuće – osim zajedničkog sjedenja, ova okupljanja uključuju i kraće predavanje i razgovor.

To je prilika da se razjasne nedoumice, postave pitanja, čuju tuđa iskustva. To je vrsta razgovora s učiteljem, koji se kasnije, tijekom povlačenja formalizira i uozbiljuje. To je i vrsta propitivanja tla po kojem se korača – otkrt ćete da se, baveći se metodom, u stvari bavite sobom. Kada osjetite da ste spremni, meditacijski ćete put produbiti odlaženjem na povlačenja – krenut ćete s jednodnevnima i polako napredovati do sedmodnevnih. Kaže se da je upravo sedmodnevno povlačenje prava inicijacija u paksu, te da se od te točke na dalje možete smatrati praktičarem chana.

Radionica počinje u subotu u 9 sati a održat će se u Budističkom centru na adresi Ignjata Đorđića 23, a prijaviti se možete na linku.