Čudesne blagodati bobičastog voća

Updated

Te jarkocrvene, ljubičaste i crne bobice simbol su proljeća i ljeta, no danas se u supermarketima mogu pronaći tijekom cijele godine. Usprkos svojem osebujnom izgledu i aromi, bobičasto voće ne poznaje granice kad je riječ o raznim kombinacijama i zamjeni jedne vrste drugom – džemovi, želei, pite, kreme očigledni su izbor. Također je zanimljivo da te slatke, sočne bobice pružaju i slične zdravstvene blagodati, pa tako pomažu kod želučanih tegoba i pročišćuju krv, zbog čega imaju važnu ulogu u prirodnoj medicini.

jagode

Jagode

To omiljeno ljetno voće ne zahtjeva nikakve dodatke. Jagode poslužite zrele (izbjegavajte one bijelih i zelenih vršaka) i svježe, bez ičega, ili s malo vrhnja ili jogurta. Dovoljno ih je samo oprati ako je to prijeko potrebno i to netom prije posluživanja. Jagode obiluju vitaminima B komleksa i vitaminom C. Sadrže znatne količine kalija i poznate su po svome blagotvornom djelovanju na kožu jer poboljšavaju ten.

vitamini, željezo

Maline

Meke i mirisne, maline su najukusnije svježe i bez dodataka – možda uz žlicu jogurta. Maline iz Škotske nose laskavu titulu najboljih na svijetu. Maline su vrlo osjetljive pa zato rukovanje njima treba svesti na minimum, zato ih je dovoljno oprati. Najbolje su svježe jer kuhanjem se uništava njihova aroma i sadržaj vitamina C. Bogat su izvor vitamina C. Djelotvorno ublažavaju menstrualne grčeve i pročišćuju tijelo od toksina. Čaj od malinova lista trudnice često piju tijekom posljednjih tjedana trudnoće jer pomaže pripremiti maternicu za trudove.

Borovnice

Te tamnoljubičaste bobice mnogima su omiljeno ljetno voće. Kad su zrele, bobice su jedre i pomalo čvrste, a kožica im djeluje ‘baršunasto’. Borovnice iz uzgoja puno su veće od onih ubranih na njihovu prirodnom staništu. Dovoljno su slatke da ih se može jesti svježe, ali jednako su ukusne i u kolačima, džemovima, kremama ili u umacima. Brojna zdravstvena istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje borovnica može poboljšati noćni vid te zaštititi od razvoja sive mrene i glaukoma. Borovnice također djelotvorno pomažu kod liječenja infekcija mokraćnih puteva i mogu poboljšati lošu cirkulaciju.

borovnice, bobice

Kupine

One su dobro poznat prizor rane jeseni kad nas svojim jedrim bobama mame iz bodljikavih šikara. Sezona uzgojenih sorti traje nešto dulje i općenito su puno veće od divljih plodova. Sočne, jedre kupinove bobe razlikuju se po svojoj slatkoći, zbog čega se često kuhaju. Mogu se upotrijebiti u kolačima, džemovima, a odlične su i kada se lagano propirjaju i protisnu kroz cjedilo kako bismo od njih dobili umak koji možemo poslužiti uz neko drugo voće ili sladoled. Odlično se slažu sa jabukama i kruškama. Pune su vlakana i sadrže obilje minerala, uključujući magnezij, željezo i kalcij. Bogate su vitaminom C i jedan su od najboljih manje masnih izvora vitamina E. U prirodnoj medicini kupine se upotrebljavaju za pročišćavanje krvi, a imaju i tonično djelovanje. Osim toga, pomažu kod želučanih tegoba i u lječenju menstrualnih tegoba. Obiluju bioflavonoidima, koji djeluju kao antioksidansi, sprečavajući rast kancerogenih stanica i štiteći stanice od oštećenja uzrokovanih kancerogenim tvarima.

Ogrozd

Ogrozd je iznimno cijenjen u zemljama sjeverne Europe i prava je rijetkost susresti ga igdje drugdje izvan kontinenta. Sorte ogrozda sežu od tvrdih i kiselih zelenih boba do slađih i mekših ljubičastih plodova. Kožica im može biti glatka i svilenkasta ili prekrivena dlačicama i bodljikasta. Sjajno ih je koristiti u raznim slasticama poput pita, džemova ili jednostavno samo sa dodatkom jogurta. Bogate su vitaminom C, a sadrže i beta karoten, kalij i vlakna.

ribizl, bobice

Crveni, crni i bijeli ribizl

Ti lijepi i nježni plodovi obično se prodaju u grozdovima, na peteljkama. Da biste bobice skinuli s peteljke, polako provucite grozd između zubaca vilice pazeći da ne zgnječite nježne bobice. Svjež ribizl prilično je kiseo, no upravo zbog toga idealan je za kuhanje i za kolače. Hranjiva vrijednost ribizla obiluje antioksidansima vitaminom C i E te karotenima. sadrže i značajne količine vlakana, kalcija, željeza i magnezija. U prirodnoj medicini, crni se ribiz često upotrebljava za smirenje želučanih tegoba.

Foto: Pinterest