Chapati – Zdrave ayurvedske pogačice

Updated

Chapati (čapati) ili rotis je ukusan, beskvasni, svježe pečen tanak kruh koji se tradicionalno koristi u južnoj Aziji te je vrlo omiljen u ayurvedskoj kuhinji gdje ga se svakodnevno koristi.

chapati, ayurveda

Riječ chapati dolazi od Hindu riječi koja znači ‘pljeskati’, a opisuje tradicionalnu indijsku metodu oblikovanja tijesta pljeskanjem između mokrih dlanova.

Sa svakim pljeskanjem, rotira se okruglo tijesto napravljeno od atte (indijsko brašno od cjelovite durum pšenice) i zatim peče na otvorenoj vatri – najprije na vrućoj ploči, a onda direktno na plamenu. Ovaj kruh se svakodnevno poslužuje gostima koji su na panchakarma tretmanima na ayurvedskim klinikama.

Zašto ayurveda preporučuje chapati?

Chapati spada u tridošik namirnicu što ayurvedska medicina iznimno cijeni jer je odličan za sve tri doshe.

Tijelu daje energiju i snagu, lako se probavlja te je dobar za one:

Chapati se može raditi od pšeničnog ili drugih vrsta brašna koja odgovaraju pojedincu i njegovoj tjelesnoj konstituciji (vata, pitta ili kapha).

To može biti brašno od ječma, riže, slanutka, zobi, heljde, kukuruza itd.

Ova vrsta azijskog kruha ne sadrži kvasac, nije procesiran kao što je to slučaj s današnjim kruhom, a radi se isključivo od prirodnih sastojaka.

‘Običan’ kupovni kruh se najčešće radi od procesuirane pšenice, koja je najteža i najvlažnija među žitaricama te čini kruh ljepljivim što povećava kapha došu i remeti probavu.

S obzirom na to da je kvasac u kruhu fermentiran, on povećava pitta doshu kojoj se ne preporučuje niti kiselo ni fermentirano. Kvasac stvara lakoću i zrak u kruhu, pa time povećava i vata doshu.

Chapati kruh je cijenjen kao zdrava ayurvedska zamjena za kupovni, kvasni kruh, možete ga svakodnevno jesti, u bilo koje doba dana.

Ujutro možete pojesti chapati s malo gheeja i meda, i dobit ćete odličan i hranjiv jutarnji obrok. Također, razni namazi su vrlo ukusni na ovom tankom kruhu (avokado namaz, bademov namaz, tahini namaz, vegetarijanske paštete i slično).

Koristite razne vrste kuhanog povrća uz vrući chapati, pa ih poslužite kao glavni obrok.

Kao laganu i zadovoljavajuću večeru možete poslužiti topli chapati s juhom od crvene leće.

Chapati na tradicionalan indijski način

Ovaj zdravi kruh je zabavan za pripremu i oduševit će sve vaše promatrače, a naročito djecu!

Tradicionalno, chapati se priprema najprije na suhoj tavi, a zatim završno na plamenu.

Dvije šalice brašna daju otprilike 10 – 15 chapatija, pa količinu prilagodite vašim potrebama.

Sastojci:

Priprema:

Ako se chapati ne napuše nakon 30 sekundi, moguće je da postoji mala rupica u tijestu ili da tijesto prilikom pripreme nije dovoljno izmiješano. U tom slučaju maknite chapati s vatre da ne bi izgorio.

Gotov chapati kruh premažite s malo gheeja, stavite na tanjur s ubrusom, te nastavite peći i slagati chapatije jedan na drugog. Servirajte vruće ili toplo.

Posluživanje:

Chapatije uvijek poslužite tople jer jednom kada se ohlade postat će tvrdi i žilavi.

Izradu vaših chapatija započnite s osnovnim receptom od pšeničnog brašna, a zatim postanite kreativni i pronađite ono što najbolje odgovora vašem osobnom ukusu!

U brašno možete dodati pšenične klice kako biste obogatili unos vitamina. Vitamini A i D u klicama su naročito pogodni za djecu u razvoju.

Pšenične klice također obiluju vitaminom E – vitaminom plodnosti koji njeguje reproduktivne organe.

Zdravlje reproduktivnih organa je direktno povezano s mladolikim i vitalnim izgledom.

U smjesu za chapatije možete ubaciti svježe ljekovite biljke i ayurvedske začine poput:

Uz zdravi chapati svakodnevno možete uživati u neodoljivom mirisu kruha i u njegovom plemenitom okusu.

Izvor: alternativa-za-vas.com
Foto: kitchenkemistry.wordpress.com