Blagodati godišnjeg odmora uz pravilnu zaštitu

Updated

Ljetni dani su na pomolu. Počinje sezona picigina, izležavanja na plaži, pijuckanja osvježavajućeg pića uz muziku iz obližnjeg kafića. Mediteranska klima, vjetar, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja, natrij – klorida, florida i joda…puni čovjeku baterije i oslobađa ga od svakodnevnog stresa. Stoga možemo reći da je ljeto idealno godišnje doba za spajanje ugodnog s korisnim.

Morska voda

Grčki filozof Platon tvrdio je kako “more ispire sve tegobe”.  Dnevno ronjenje i plivanje dobar je način da vaše tijelo dobije ‘slanu’ detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrža­va sve ljekovite minerale i elemente u tragovima, te obzirom da ima istu pH kao zdrava krv, kvalitetna je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari. Svakodnevnim boravkom na moru tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koje općenito nedostaju svakodnevnoj suvremenoj ishrani. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao magnezij, mangan, kobalt prodiru u organizam iz mora te jačaju prirodni imunitet.

Morska voda ima i veliko elektromagnetsko polje tako da prirodno puni i obnavlja ljudski energetski sustav. Koliko je morska voda nezamjenjiva govori i podatak da ju je nemoguće umjetno proizvesti. More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, živčane napetosti, stresa, problema sa cirkulacijom, sportskih ozljeda, problema s kožom, išijasa itd…

Blagodati godišnjeg odmora uz pravilnu zaštitu

Sunčeva svjetlost

Većinu našeg života provodimo u stanu, uredu i drugim zatvorenim prostorima, izloženi umjetnoj rasvjeti.  Takvim načinom života, ljudska koža koja predstavlja naš najveći osjetilni organ, ne dobiva potrebnu količinu svjetlosti. Koža ima mehaničku ulogu zaštite tijela, regulira tjelesnu temperaturu, pruža imunološku zaštitu, štiti od UV zračenja i predstavlja dišni organ. Sva živa bića na ovom planetu ovisna su o sunčevoj svjetlosti, pa tako i čovjek.

Pri dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti, naši tjelesni sustavi funkcioniraju optimalno. Međutim, prilikom prevelike izloženosti sunčevom svjetlu postižemo negativan učinak. Prekomjerna izloženost ultraljubičastom zračenju može izazvati oštećenje kože, promjene na koži, pa čak i nastanak malignog tkiva.

S druge strane, nedostatna količina sunčeve svjetlosti povezuje se s visokim krvnim tlakom, depresijom, padom imuniteta, rakom prostate, dojke, debelog crijeva i debljinom. Još jedna bitna činjenica vezana uz pomanjkanje sunčeve svjetlosti je nedostatak vitamina D u organizmu, kojeg u nedostatnoj količini možemo dobiti putem ishrane. Nedostatak ovog vitamina uzrokovat će poremećaje kostiju, zubi, te slabost mišića.

Smatra se kako je za aktivaciju dostatne količine vitamina D kod djece dovoljno izlaganje suncu od oko 15 do 20 minuta, a kod odrasle osobe 30-ak minuta. Što nam je put svjetlija, aktivacija je brža. Melanin, odnosno kožni pigment upija ultraljubičaste zrake te na taj način sprečava njihovo daljnje prodiranje u organizam.

Blagodati godišnjeg odmora uz pravilnu zaštitu

Kako bi zaštitili osjetljivu kožu i organizam od pretjeranog ultraljubičastog zračenja na što prirodniji način, navodimo par savjeta:

Sunce je izvor života na ovom planetu. Oprezan i razuman boravak na suncu nosi u sebi brojne blagodati. Zašto ne bismo iskoristili ovaj besplatan i svima dostupan način da se osjećamo zdravije i sretnije?

Pročitajte i kako More prirodno detoksicira organizam

Izvor: Divine Energy Park
Foto: Unsplash